Всі права мобілізованих – від тернопільського Омбудсмена

15066_bigЗ травня цього року на Тернопільщині працює регіональний представник Уповноваженого з прав людини в Україні Володимир Шевченко. За цей час правозахисник розглянув більше ста звернень громадян. Тих, хто приходить по допомогу, стає дедалі більше. Представник Омбудсмена розповів «Номер один», на що скаржаться жителі краю та як захистити свої права при мобілізації.

Коли у Тернополі ще не було представника Уповноваженого з прав людини, жителі нашого краю дуже рідко зверталися за допомогою до Омбудсмена. Тернопільщина за кількістю звернень посідала останнє місце серед областей. Та це не тому, що у нас не було порушень. Як каже Володимир Шевченко, люди просто не знали, як і де шукати захист від несправедливих дій з боку держави.

Тепер же роботи правозахисникам суттєво побільшало. Мешканці Тернопільщини з різних куточків області скаржаться на діяльність судів, незаконні дії правоохоронців, різні види дискримінації, порушення у сферах соціального захисту, охорони здоров’я та інше. Простіше кажучи, на дії чи бездіяльність органів влади, які призводять до порушення прав людини. Найбільше скарг стосується міліції.

– Це пов’язано зі специфікою роботи правоохоронців, які постійно мають справу зі зверненнями людей. Були випадки, коли при затриманні міліціонери неправильно поводилися, застосовували силу. Скаржаться і на міські та сільські ради, на  лікарів, – каже представник Омбудсмена.

Володимир Шевченко з командою регулярно здійснюють візити до слідчих ізоляторів, установ обмеження волі, відділків міліції. Там перевіряють записи в журналах, можуть подивитися відео з камер спостережень, спілкуються з людьми, які утримуються під вартою. Про перевірки наперед ніхто не знає, це дає змогу об’єктивно оцінити ситуацію. Якщо команда виявляє порушення, то звертається у відповідні органи, щоб вони провели розслідування, при цьому слідкує за процесом. Представники Омбудсмена проводять і свої паралельні розслідування спірних ситуацій.

– Ми не маємо владних повноважень, але можемо слідкувати, щоб кожна структура займалася своєю роботою і при цьому не порушувалися права людини. Зараз активно співпрацюємо з громадськими організаціями. Потрібно зазначити, що люди, які звертаються, не завжди праві, тому кожен випадок вимагає уважного розгляду, – каже правозахисник.

Останнім часом на Тернопільщині та в інших областях поширюються розмови про порушення норм закону при призові й мобілізації. Мовляв, беруть до війська всіх підряд – і здорових, і хворих. Володимир Шевченко радить громадянам вивчити свої права й обов’язки під час особливого періоду в країні, не створювати паніки і при порушеннях звертатися до команди Омбудсмена.

– В області є проблеми з мобілізацією, їх не потрібно ховати, все одно про це говоритимуть. Їх треба вирішувати. Тут не йде мова про патріотизм. Просто людина має бути призвана до війська згідно з законодавством, мати чітко визначені права й обов’язки. Якщо говорити мобілізованим одне, а потім використовувати їх для іншого – це введення в оману. Тому не мовчіть про випадки правопорушень, звертайтеся до нас, – дає пораду Володимир Шевченко.

Секретаріат Уповноваженого з прав людини розробив пам’ятку «Що потрібно знати військовозобов’язаному при мобілізації». У документі роз’яснюється, хто підлягає мобілізації, хто – ні, які соціальні гарантії і грошове забезпечення має отримувати військовий та його сім’я, які документи потрібно оформляти при мобілізації і після служби. Містяться тут і контакти військових комісаріатів, управлінь командуванням Нацгвардії та номери «гарячих» ліній. Знайти пам’ятку можна на сайті Омбудсмена за посиланням http://www.ombudsman.gov.ua у розділі «Матеріали». Також мобілізованим і їх близьким не завадило б ознайомитися з Законом “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

До регіонального представника Омбудсмена в Тернопільській області Володимира Шевченка можна звертатися за адресою: м. Тернопіль, вул. Пирогова, 11, офіс 7. Номер телефону: (0352) 40 02 00, e-mail:koord.ombternop@gmail.com.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися