Що твориться на виборчих округах Тернопільщини?

elections9Тернопільщина з її п’ятьма округами є одним з тих регіонів, де найчастіше обирають нових мажоритарних депутатів. Але цього разу всі основні претенденти це переможці виборчих перегонів 2012 року перегонів. Нагадаємо що тоді два округи виграли свободівці Олексій Кайда та Михайло Головко, три округи взяли висуванці Батьківщини Михайло Апостол, Іван Стойко та Володимир Бойко.  Чотири кандидати знову спробують свої сили. І зважаючи на динаміку кампанії в них є дуже високі шанси на перемогу.
Але Тернопільщина може всіх здивувати, бо на кожному з округів фаворитам навяжуть достойно боротьбу «нові обличчя». Імена цих людей ми точно знатимемо до 25 вересня коли зареєструються усі мажоритарні кандидати. А поки ситуація на округах така:

Округ #167. (Борщівський, Заліщицький, Чортківський райони).

Окрім Івана Стойка, який змінив політичну силу з Батьківщини на Народний Фронт, на півдні області хочуть стати депутатами Олег Барна від Блоку Петра Порошенка та Віктор Шепета від Батьківщини. В обох конкурентів нині діючого нардепа є хороший стартовий рейтинг і мінімально розпочата агітаційна кампанія. В основному йдеться про біл-бордову рекламу політичних партій, які вони представляють. Олег Барна є активним громадським діячом і зараз є учасником АТО, а Віктор Шепета є головою Чортківської РДА. До цієї кампанії вже в найближчий тиждень долучяться ще кандидати про яких ми ще не знаємо.

Округ #166. (Бучацький, Гусятинський, Монастириський, Теребовлянський райони).

Тут фаворитом є Михайло Апостол, який теж змінив Батьківщину на партію Арсенія Яценюка Народний Фронт. З ним спробує позмагатись висуванець від колишньої партії Апостола, Володимир Пеляк. Він очолює в одному з районів області (Копиченці) району адміністрацію, а отже володіє адміністративним ресурсом (сподіваємось, що він його не використовуватиме і ми зможемо спостерігати чесні вибори).

Округ #165. (Бережанський, Зборівський, Козівський, Підгаєцький, Тернопільський райони, 4 дільниці міста Тернополя, південна частина Кременецького району).

Тут не висувається переможець минулих виборів, Володимир Бойко. Від Батьківщини тут хоче стати депутатом голова Козівської райради Петро Репела. Конкурентом бютівця буде депутат Тернопільської міської ради Тарас Юрик, що висунутий від Блоку Петра Порошенка. Шанси на успіх фронтовика оцінюють, ще до виборів, як дуже високі, оскільки рейтинг партії Тимошенко на Тернопільщині впав.

Округ #164. (Збаразький, Ланівецький, Підволочиський, Шумський райони та більша частина Кременецького району, в т.ч. місто Кременець).

На цьому окрузі не висуваються кандидати від Блоку Петра Порошенка та Народного Фронту, тим самим майже прибираються перешкоди для переобрання Михайла Головка до Верховної Ради 8 скликання. Але окрім свободівця тут висувається від ВО Батьківщина депутат Ланівецької Районної ради Руслана Кушнір, яка і може скласти конкуренцію Головку. Представник ВО Свободи вже почав візуальну передвиборчу кампанію біл-бордами нагадавши виборцям про себе.

Округ #163. місто Тернопіль (без 4 дільниць у Кутківцях, Пронятині та ін.).
Найцікавіший округ, який в 2012 році без проблем виграв єдиний кандидат від опозиційних сил Олексій Кайда. Зараз він майже залишився «погодженим», конкурентом, від колишніх союзників, йому буде лише екс-начальник Тернопільського КРУ Ігор Романків, що представляє Батьківщину. Враховуючи те, як впали рейтинги Свободи те, що до 25 вересня зареєструються ще багато кандидатів – в Тернополі мають бути найцікавіші передвиборчі перегони.

Оскільки вибори відбудуться вже через півтора місяці, то початок виборчих перегонів можна вважати затягнутим. Але подальша динаміка процесу не викликає сумнівів тому готуємось до стрімкої і повної на сюрпризи, як приємні так і не дуже, кампанії.

За коментарями звертайтеся:

Ергешова Рустама – координатора Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області

+380989928330

rustamchyk@gmail.com

Омелян Іван – координатор Медіа Центру «Чесні вибори»

+380983765883

omeljaniavn@gmail.com

Джерело: Погляд

Вам також може сподобатися