Випускницю факультету Іноземних мов зобов’язали повернути кошти за навчання у виші

f5207093f4bafcb21c0c017e46b49f6e_XLКолегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області задовольнила апеляційну скаргу прокурора на рішення Гусятинського районного суду та зобов’язала Мар’яну Ф. сплатити понад 80 тис. грн. за навчання у виші.

Як вбачається з матеріалів справи, 21 червня 2013 р. Мар’яна Ф. із відзнакою закінчила Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка. Відповідно до наказу, їй було видано диплом та присвоєно кваліфікацію “Філолог, вчитель німецької та англійської мов і зарубужної літератури”.

Тиждень потому випускниця підписала направлення на роботу в школу с. Оленівка Гусятинського р-ну. Однак у призначений строк – до 15 серпня 2013 р. – у школу не приїхала. Відповідно за місцем призначення 3 роки не відпрацювала. Таким чином, вона не виконала свої обов’язки, визначені тристоронньою угодою, укладеною між Мар’яною Ф., ТНПУ та відділом освіти Гусятинської райдержадімністрації у вересні 2009 р., та п.8 “Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за держзамовленням”. Відповідно дівчина зобов’язана відшкодувати державі майже 80 тис. 700 грн, витрачених на її навчання, з яких більше половини суми становить вартість навчання, решта — виплачена їй стипендія.Інформують в прес-службі апеляційного суду Тернопільської області

Колегія суддів не прийняла посилання представника Мар’яни Ф. на те, ніби роботодавець не дотримався порядку працевлаштування випускників, які навчались за державним замовленням, та направив на роботу в початкову школу І ступеня с. Оленівка, а не у загальноосвітню І-ІІІ ступенів с. Коцюбинці Гусятинського району, як передбачено у направленні на навчання. Мовляв, у загальноосвітній школі не було і не має вакансій, відтак роботодавець зі своєї сторони не забезпечив виконання умов угоди, що, на її думку, є підставою для розірвання згаданої 3-сторонньої угоди.

Проте Мар’яна Ф. не ставила питання про розірвання угоди і жодних претензій з цього приводу не висувала. Натомість у визначений термін — до 15 серпня 2013 р. до роботодавця не з’явилась і за місцем призначення 3 роки не відпрацювала. Зважаючи на обставини, молода спеціаліст зобов’язана повернути кошти за навчання.

Вам також може сподобатися