Тимчасово переселеним інвалідам надають допомогу

Derzhavna_socialna_dopomoga_invalidam_z_ditinstva___ta_dityam_invalidam_vikom_do_18_rokiv_1334150855Без жодних труднощів забезпечують ортопедичними засобами інвалідів, які переселились із східних областей та тимчасово окупованої території Криму. Про це доповіли під час обласного семінару 24 вересня, організуваного  Тернопільською обласною організацією Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» за підтримки Міністерства соціальної політики України.

Участь у семінарі за дорученням першого заступника голови Тернопільської облдержадмніістарції Івана Крисака взяв директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський.

На семінарі визначили напрями співпраці органів державної влади та громадських організацій інвалідів задля ефективнішої реалізації в області законних прав інвалідів.

«Інваліди повинні мати рівні з іншими громадянами України можливості для участі в усіх сферах суспільного життя. Для цього маємо формувати державну соціально-орієнтовану економіку та створити ефективні механізми соціального захисту інвалідів. Інваліди повинні мати доступ до соціальної інфраструктури, а також можливість для розвитку творчих здібностей, для занять фізичною культурою та спортом», – зазначив голова обласної організації ВОІ СОПУ Михайло Костів.

Зокрема, на території Тернопільської області перебуває 1424 тимчасово переселених громадян, із них – 200 пенсіонерів, у тому числі інвалідів, повідомив Вадим Боярський.

«Жодних труднощів не виникає щодо забезпечення інвалідів, які переселились, ортопедичними засобами, – зазначив він. – Окрім того, отримати протези можуть постраждалі у зоні АТО. Для цього їм не потрібно оформляти інвалідність».

У медичних закладах оглядають інвалідів-переселенців за спрощеною процедурою, тобто без наяності медико-експертної справи.

«Ми розуміємо, що отримати документи цим людям з місця проживання важко, – зазначив в.о. головного лікаря Тернопільського обласного коммунального центру медико-соціальної експертизи Андрій Майка. – Тому ми оглядаємо таких пацієнтів і на основі цього приймаємо рішення щодо іхнього статусу. Просимо громадські організації, які займаються інвалідами, співпрацювати із нами. Адже потрібно вести облік цих осіб, щоб ми володіли достовірними даними».

Масових звернень щодо отримання ортопедичних засобів  від тимчасово переселених жителів не було, повідомив в.о. директора Тернопільського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства Богдан Паласюк.

“Було одне звернення від інваліда, який переселився, та два звернення від учасників АТО, – зазначив він. – Хочу наголосити, що наші протези нічим не гірші від закордонних. Щоправда на даний момент не вистачає коштів на виготовлення ортопедичного взуття. Сподівамось, з наступного року ситуація покращиться.Контакт із особами, які переселяються, представники управління ДСНС встановлюють ще до їх приїзду на територію області. Відтак з’ясовують стан здоров’я людей, щоб заздалегіть підготувати їм необхідні послуги та умови”, додав заступник начальника управління ДСНС в Тернопільській області Олег Балан.

Вам також може сподобатися