Чи є ваше прізвище у списках виборців – з’ясуйте завчасно, просять тернополян

P9220018-nЯкщо хочете без проблем проголосувати на парламентських виборах у жовтні, завчасно перевірте свої дані у списках виборців. Причому робити це варто вже, бо виборча кампанія скорочена.

Про це нещодавно повідомив начальник відділу ведення Державного реєстру виборців міської ради Віктор Пулька.

Нагадаємо, роздати іменні запрошення виборцям члени дільничних виборчих комісій (ДВК) повинні до 16 жовтня (надрукувати їх, як і попередні списки виборців, мають 12-13 жовтня – прим.). А вже 20 жовтня (дати фіксації остаточного списку виборців – прим.) внести будь-які зміни у списки буде неможливо. Тож на уточнення даних у тернополяни матимуть лише чотири дні.

– Наш відділ займається уточненнями попередніх списків виборців і готує до їх друку, – каже він. – Уже 14 жовтня ми повинні передати все дільничним виборчим комісіям (ДВК). Також 12-13 жовтня надрукуємо іменні запрошення виборцям. І тут виникає часткова проблема. Для уточнення попередніх списків нам залишається дуже мало часу.

Тож звернутися до державного реєстру виборців і уточнити свою виборчу адресу та присутність у державному реєстрі краще вже. Аби бути впевненими, що у попередніх списках ви є.

– Поки що в Тернополі зареєстрували понад 178 тисяч виборців. Проте ці цифри змінюються щодня, – каже начальник відділу ведення Державного реєстру виборців міськради.

Якщо до 16 жовтня виборець  не отримав запрошення, то краще йому відразу звернутися на ДВК або до державного реєстру, щоб внести зміни в реєстр і списки виборців.

Виборча кампанія, хоч і проходить за старим законом «Про вибори», але все ж має новели. Наприклад, вони стосуються громадян, які зареєстровані в інших містах, а хочуть голосувати у Тернополі.

– Просимо їх також звернутися до Державного реєстру виборців, щоб можна було внести зміни, – наголошує Віктор Пулька. – До заяви треба долучити документ, який має підтвердити, що ця особа дійсно на момент виборів перебуватиме в Тернополі. Це може бути: право власності на житло в Тернополі, довідка з місця роботи, з жеку, з ОСББ, що дійсно особа проживає тут без реєстрації. Є люди,  які перебувають у нас через події на сході.

Жителям Криму – простіше, їм лише треба представити копію паспорта, де останнє місце реєстрації – АР Крим. Їх відразу прикріплять до якоїсь із дільниць. А от жителям Донецької та Луганської області треба мати додаткові документи

– Якщо вони проживають в орендованій квартирі, то потрібно піти з орендарями в жек і отримати довідку, – продовжує пан Пулька. – Якщо перебувають у санаторіях, то там беруть довідку, що тимчасово проживають. Частина людей, які тимчасово тут перебувають, мають тимчасову реєстрацію. Тобто є документи з Державної міграційної служби. Відтак вони автоматично потрапляють до списку виборців.

Щоправда, прогалини у законі «Про вибори» не дозволять біженцям голосувати на мажоритарному окрузі. На ДВК переселенці отримають лише один бюлетень – багатомандатного округу, тобто зі списком партій-кандидатів.

– Якщо на минулих виборах число таких людей не було значним, то тепер відсоток виборців, які не зможуть використати своє конституційне право, буде суттєвим, – підсумовує пан Пулька.

Отже, подання рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу триватиме до 20 жовтня включно. Виготовлення уточнених списків виборців – 21-22 жовтня. Після цього виборець уже нічого змінити не зможе.

Довідково. Перевірити, чи є ви у списку і за якою виборчою адресою голосуєте, можна вже тепер, звернувшись у міськраду Тернополя за адресою: вул. Листопадова, кабінети №№42, 43 та 44 або зателефонувавши за номерами телефонів: 22-03-83, 40-41-13, 40-41-79 чи 25-07-95.

Джерело: 7 Днів

Вам також може сподобатися