На вуликах намальовані церкви

item-2523051839Більше ніде на Тернопільщині немає села, в якому поряд із церквою була б пасіка, як це у Колодно Збаразького району. Тут 26 вуликів, на більшості з яких – зображення православних церков Збаражчини. Любовно розмалював бджолині житла художник Анатолій Заморока. А саму ідею з «церковною» пасікою підкинув столичний прокурор, уродженець села. Коли був зібраний перший урожай меду, люди вирішили кожного, хто зайде у храм, пригощати цілющими ласощами. Традиція прижилася.
Доглядає за вуликами пасічник зі Збаража Володимир Кузьмиха. Він перейняв цю справу від батька і уже 30 років вивчає «мову» бджіл. Цей рік, за словами Володимира, був дуже складним для бджолярів. Холодна весна, масова загибель комах від отрутохімікатів поховали надію на гарний урожай. Але диво: на «церковній» пасіці медом запаслися нівроку.
– Бджоли ніби всі однакові, – дивується Володимир Кузьмиха. – Але чоловік, який має пасіку за кілометр від храму, мед качав лише раз і взяв мало – шість літрів. Ми ж качали вже тричі, і результат потішив.
Може, справа у якихось особливих секретах догляду за комахами? Пасічник вважає: головне – бажання і терпіння, любов до бджіл. «Я ними живу, – зізнався Володимир. – Це навіть не хобі, а якийсь нездоланний потяг».
Пасіка – безвідходне виробництво. Лікують навіть мертві комахи. Три ложки перемеленого підмору, залитого 250 г горілки і настояного впродовж 10 днів, чудово очищають кровоносну систему. Володимир Кузьмиха радить пити настоянку щодня за схемою: скільки років – стільки крапель.
– Однак підмор має бути чистим, – попередив він. – Бджіл, що загинули від отрутохімікатів, використовувати для настоянки не можна.
Володимир Кузьмиха дав цікаву пораду, як перевірити якість меду. Зробити це можна за допомогою хімічного олівця. Капнути на долоню меду і вмочити у краплю олівець. Якщо олівець «потече», то мед з домішками.
Бджолярство – перспективна справа, переконаний Володимир Кузьмиха. Але ми не вміємо мед красиво «подати», зокрема через відсутність відповідної розфасовки.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область

Джерело: visnyk.lutsk.ua

Вам також може сподобатися