Тернополянам радять вакцинуватись від грипу

48962 Цьогоріч в Україні циркулюватиме три штами вірусу грипу, прогнозують епідеміологи. Вони вже були в нас у попередні роки. Поки епідемічного порогу в Тернополі не перевищили. Вакцинуватись медики радять вже тепер.

–          В цьому році мають циркулювати три штами вірусу грипу, це грип типу А H1N1 „Каліфорнія”, який був в нас в 2009 році, також типу А H3N2 „Техас”, який був два роки тому, і грип типу В „Массачусетс”, який теж був у нас в 2012 році, – повідомила заввідділенням організації епідеміологічних досліджень міського відділу „ТОЛЦ” держсанепідслужби України Богдана Козяр.

Ситуація з ГРВІ передепідемічна, зазначає епідеміолог. Вона відповідає сезону. Показники захворюваності зараз – 55,32 на 10 тисяч населення  (при епідпорозі 79,1). Тобто до епідемії ще далеко.

Проте вже тепер потрібно виконувати ряд заходів щодо профілактики поширення грипу в цьогорічний епідеміологічний сезон, зазначила Богдана Козяр. Ці заходи стосуються керівників міських служб і підприємств, які повинні забезпечити підготовку свої структур, закладів до епідемії грипу.

–          Так відтепер повинні робити дезінфекцію в транспорті, в садочках має бути щоденний огляд дітей з вимірюванням температури, – зазначила епідеміолог. – Ситуація така, що невідомо коли буде опалення, тому батькам потрібно трохи тепліше одягати дітей в садочок. На підприємствах і організаціях потрібно утеплювати двері, вікна, дотримуватися температурного режиму, бути забезпеченими дезінфекційними засобами, мати запас марлевих пов’язок, вітамінів, профілактичних медикаментів, здійснювати вологе прибирання, провітрювання, дезінфікувати приміщення, організувати щеплення персоналу.

Щодо вакцин, то цього року відповідно до прогнозованих штамів вірусу грипу, в аптечній мережі будуть вакцини „Ваксігрип”,  „Інфлувак”, „Флюарикс”, „Грипол”. Ці препарати можна придбати після попереднього замовлення. Зараз в аптеках можна замовити „Ваксігрип”. Ціна однієї дози від 160 гривень, повідомила Богдана Козяр.

А загалом, щоб не захворіти, тернополянам потрібно дотримуватися режиму праці і відпочинку, нормально харчуватися – більше їсти вітамінів, молочних продуктів, овочів, вареного м’яса. Одягатися потрібно по погоді, але не переохолоджуватися. Потрібно уникати великих скупчень людей і контактів з хворими. А якщо вже захворіли – є висока температура та інші симптоми ГРВІ, треба викликати лікаря додому, бо інфекція поширюється саме повітряно-крапельним шляхом. Також зараз добре зробити щеплення від грипу
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися