У Збаразькому районі розгортається релігійний конфлікт

thumb_36958_news_m Пристрасті довкола переходу громади УПЦ Московського патріархату до Київського патріархату розгортаються у селі Бутин Збаразького району.

Члени релігійної громади протягом півроку готувалися до зміни церковної юрисдикції. Голова обладміністрації підписав розпорядження про реєстрацію статуту в новій редакції. Та є у селі і незгодні. Через небезпеку протистояння 5 жовтня у Бутині біля храму чергували правоохоронці. Громада УПЦ КП запросила для підтримки допомогу «Правого сектора», а прихильники УПЦ МП — два буси немісцевих.

– Розпорядження про реєстрацію статуту в новій редакції підписане 25 вересня, — повідомив начальник відділу релігій та національностей департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської обладміністрації Петро Бурдяк. — До Київського патріархату перейшла більша частина віруючих села.

Детальніші цифри називають в УКП КП.

– Громада готувалася до переходу ще з весни. Одним із поштовхів стала відмова священика молитися за героїв Майдану. Коли дійшло до здачі документів, влада сказала зібрати підписи, але з паспортними даними, щоб не вийшло так, як у Новоставі Шумського району (де зі сторони священика УПЦ МП зафіксували підробку підписів вірян — прим. ред.), — розповідає благочинний Вишнівецького благочиння УПЦ КП, до якого належить парафія у Бутині, отець Святослав Швець. — Тож зібрали понад 300 підписів. В Московському патріархаті залишилися 15 людей, що тут приховувати. Також у селі є протестанти.

У неділю, 5 жовтня, громада Київського патріархату вирішила відслужити першу літургію, продовжує благочинний.

– Оскільки боялися провокацій, громада звернулася до «Правого сектора». Були правоохоронці, — каже він. — Уже після служби осіб з 15 місцевих, а також немісцеві, намагалися завадити, рвалися до церкви. Унизу, як кажуть люди, стояли ще два буси приїжджих. Вони хотіли у Бутині зробити конфлікт, як у Мусорівцях — показати картинку на Росію.

Проте до бійки не дійшло.

— Вони спершу завели свою «важку артилерію» — тих 12 бабусь. Останні почали мову про «неправомірні дії», про те, що ми — «бандити», служба «неблагодатна», — розповідає керівник «Правого сектора» Тернопільщини Василь Лабайчук. — Потім прийшов їхній священик з 5 хлопцями… До них почали вилазити інші з кущів. Коли ж побачили, що церкву закрили, перейшли на дріб’язок: хто який рушник дав до церкви, чашу купив…

Громада Київського патріархату віддала прихильникам Московського ризи, книги, інші церковні речі. Також готові надати для МП хату, каплицю.

— Як з’ясувалося, вони ще до переходу приватизували на священика Московського патріархату церковний будинок, — додає отець Швець.

По іншому бачать ситуацію в УПЦ Московського патріархату.

— Вкотре грубо порушені права громадян України, права УПЦ. У селі Бутин завжди була громада УПЦ. Частина віруючих забажала перейти, а влада, замість того, щоб зареєструвати їх як нову громаду, перевела всю громаду до Київського патріархату, знехтувавши підписами людей, які були надані на доказ їхньої вірності УПЦ МП, — говорить секретар Тернопільської єпархії УПЦ МП отець Степан Балан.

У неділю, 5 жовтня, члени громади, за його словами, прийшли до храму, а той був захоплений Київським патріархатом.

— Прийшли невідомі у формі. Недільне богослужіння було зірване. Люди обурені такими діями і вимагають справедливості і захисту, — продовжує священик.

Отець Степан Балан не зміг назвати, скільки саме віруючих у Бутині підтримують Московський патріархат. Громада УПЦ МП, за його словами, хоче служити у храмі, а не у каплиці, чи хаті.

У відділі національностей та релігій переконують, що все відбулося в рамках чинного законодавства.

До слова, у ніч після недільних подій біля храму у Бутині невідомі намагалися спалити Державний прапор.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися