В Україні – єдине громадянство

pasportУ зв’язку з активізацією іноземних держав щодо спрощення порядку отримання громадянами України іноземного громадянства, міграційна служба області інформує про основні положення законодавства України та правові наслідки набуття громадянства іншої країни.
Відповідно до статті 4 Конституції в Україні існує єдине громадянство, а підстави набуття і припинення громадянства України визначаються на законодавчому рівні.
Якщо українець набув громадянства іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.
Громадянство України припиняється внаслідок виходу з громадянства, оформлення втрати громадянства України, а також на підставах, передбачених міжнародними угодами України.
Однією з підстав для оформлення втрати громадянства України  є добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття(ст. 19 ЗУ «Про громадянство»).
За змістом статті 20 Закону Громадянин України, щодо якого оформляється втрата громадянства,  до видання указу Президента України про припинення громадянства України користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України (ст. ст. 20 ЗУ «Про громадянство»).
Таким чином, добровільне набуття громадянства іноземної держави громадянином України не звільняє його від обов’язку дотримання Конституції та Закону України, а  також від відповідальності за їх порушення до прийняття відповідного рішення Президентом України про припинення громадянства України.

Вам також може сподобатися