Волонтери, що збирають кошти, повинні мати з собою документи

indexВолонтери зі скриньками у Тернополі – не рідкість. Особливо зараз, коли всіма силами українці збирають допомогу для військовослужбовців. Однак чи всі добровольці працюють на совість? З’ясовувати це їдемо разом з міліцією. Перша зупинка – на «Дружбі» неподалік економічного університету. Там ми бачимо двох людей в білих жилетах зі скриньками. Підходимо ближче. Ті розповідають: є представниками київського благодійного фонду – збирають кошти на лікування хворої дівчинки зі Львова.

БОГДАН, волонтер:

«Ми займаємося добровільно. Я є студент. Просто захотілося допомогти дитині. І позаурочно, поміж пари, я виходжу на роботу, можна сказати».

На коробках – листівка з надписом «Україна воює! Допоможіть їй». Інформація про дитину, для якої, власне, і збирають кошти, тут менш помітна.  Втім, волонтери запевняють – завжди пояснюють людям, куди підуть їхні гроші. Демонструють також і всі необхідні документи.

БОГДАН, волонтер:

«Це копія паспорта моя. Це дозвола, це ДПС України… Це – заява матері про те, що вона просить на збір коштів. Це свідоцтво про народження дитині цієї, Юрків. Це – сума, скільки потрібно зібрати коштів».

Ознайомлюються з документацією волонтерів і правоохоронці. Ніби все добре. Отож вирушаємо далі. В районі автовокзалу, біля одного з торгових центрів, знаходимо жінку зі скринькою. Цього разу форма синя. Пані Ірина розповідає: також займається збором коштів на лікування хворих дітей з Тернопільщини. Жінка охоче демонструє документи. Каже, такі перевірки потрібно робити, адже чула про людей, які наживаються на чужому горі.

ІРИНА, волонтер:

«Зараз є багато дуже волонтерів. І, дійсно, хтось збирає для себе, а хтось дійсно для дітей. І тому я вважаю, що це нормально. Я не скажу, я не бачила, але мені розказували, що буває таке, що люди витягають гроші зі скриньок… Ну, я особисто цього не бачила, тому я сказати не можу».

В міліції кажуть: випадки шахрайства під прикриттям благодійності зараз почастішали.

ЄВГЕНІЯ ІВАСЬКІВ, інспектор відділу дільничних інспекторів УМВСУ в області:

«Люди кажуть: збираємо на армію, допомагаємо учасникам АТО. А, відповідно, на користь себе наживаються. Не хочуть йти, там, працювати, чи не мають роботи… Не можу сказати, з якою метою».

Якщо ви готові пожертвувати кошти, кажуть в міліції, зверніть увагу: у волонтера повинен бути бейджик і документи, які посвідчують особу, плюс ще низка паперів.

РОМАН ГРИЦИК, старший дільничний інспектор Тернопільського МВ УМВСУ:

«Повинен бути зареєстрований фонд належним чином і повинен мати всі відповідні документи. В подальшому для проведення збору коштів благодійних зі сторони людей, яким потрібна допомога,  має бути написана відповідна заява, надані всі документи, які підтверджують особу і, відповідно, документи, які стосуються хвороби чи іншої якоїсь ситуації. Що ми сьогодні і бачили».

Звернути увагу потрібно і на вигляд того, у що збирають: скринька обов’язково повинна бути опечатана.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися