“То такі ми бідні?”, або Доларова лихоманка по-тернопільськи

vulychni_valyutchykyАпетити змінюються – наприкінці 80-их на початку 90-их люди стояли у кілометрових чергах за ковбасою, тепер же займають черги за доларами. Впродовж ось уже тижня у банківських відділенннях Тернополя виникають величезні черги за валютою.

Згідно з обмеженнями, запровадженими Національним банком, продають по 200 доларів на руки в день. Дехто кілька днів підряд ходить у банківські відділення, щоб придбати необхідну кількість доларів. Серед покупців – переважно забезпечені люди. Проте є пенсіонери та спекулянти, які потім перепродують валюту на чорному ринку.

– Зайшла в банк, щоб зняти гроші з карточки, бо банкомат не працював. Була дуже здивована, – розповідає тернополянка Людмила Ониськів. – У загальній черзі більше двох десятків людей. Як виявилося, більшість із них прийшли купувати долари. Уважно придивилася до тих людей, що стояли у черзі. Серед бізнесменів та валютних міняйл були і пенсіонери та просто робочі люди, які теж прийшли за валютою. Мене це ще більше здивувало. Я працюю офіційно на роботі і як для жінки отримую доволі пристойну зарплату. Чоловік мій працює на двох роботах і отримує вдвічі більше за мене. Не кажу, що ми геть усе проїдаємо. Є у нас і заощадження. Але щомісяця купувати по 200 доларів, особливо тепер… Ми не можемо собі такого дозволити. А з того, що я почула у черзі, дехто по кілька днів підряд тепер ходить у банк, щоб накупити доларів. То такі ми бідні?

Після того як долар підскочив до 15 гривень, Нацбанк вдався до рішучих адміністративних заходів задля стримування курсу валют. Впродовж останніх двох тижнів офіційний курс тримається в межах 13 гривень за долар. Саме такий курс у комерційних банках, однак там валюти спочатку взагалі не було. Тепер час від часу з’являється, але в обмеженій кількості. Долар можна вільно придбати на чорному ринку, але у валютних міняйл курс сягав спочатку 15 гривень. У понеділок, 13 жовтня, у міняйл долар можна було придбати по 14 гривень.
Чимало валютників тепер теж пасуться біля банківських відділень – купив у банку по 13 гривень, продав на ринку по 14. На кожних 100 доларах 100 гривень прибутку.
В одному з комерційних банків розповіли, що такий ажіотаж за валютою буде тривати до тих пір, поки офіційний курс і курс на “чорному” ринку не вирівняються.

А тим часом в Україні вже оголосили війну незаконним валютним операціям. Спочатку правоохоронці повідомили про боротьбу з незаконними валютними операціями у Києві. Згодом докотилось це і до регіонів. Як повідомили у секторі взаємодії з громадськістю Тернопільської обласної міліції, лише впродовж тижня міліціонери виявили 19 фактів здійснення незаконних операцій з валютою. Усіх правопорушників притягнули до адміністративної відповідальності згідно статті 162 КУпАП (Порушення правил про валютні операції). У так званих «міняйл» вилучили понад 10 тисяч гривень та 750 американських доларів.
Якщо тернополяни володіють інформацією щодо місць і осіб, які нелегально здійснюють обмін валюти, міліція просить звертатися за телефоном 27-12-58 або 102. Однак, що тут звертатися? На ринку біля автовокзалу міняйли як стояли, ні від кого не ховаючись з грішми у руках, так і досі стоять. Їх тепер, правда трохи менше, але повністю своєї діяльності міняйли не згорнули.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися