У Тернополі – листопад

7У календарі жовтень, а за вікном – справжній листопад. Для комунальників почалася «гаряча» пора. Адже, якщо не встигнуть зібрати листя сухим, будуть змушені витратити значно більше зусиль, щоб очистити вулиці від мокрого. Комунальники щоденно наполегливо працюють, щоб встигнути до першого снігу очистити вулиці від листя, яке збирають у мішки та щоденно забирають із вулиць Тернополя.

– Зібране опале листя вивозять на нове міське кладовище по вулиці Бригадній, 46 та на розташований неподілік  іподром. У попередні роки листя вивозили на Микулинецьке кладовище. Таким чином комунальники  утеплюють грунт, щоб полегшити викопування могил у зимовий період. Цілком зрозуміло, що побутові відходи у листі будуть зайвими, тому просимо тернополян не викидати сміття у мішки, наповненні листям, – каже Світлана Молодецька, головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР. – Листя видаляється частково, в окремих місцях його залишають спеціально, для того, щоб забезпечити добриво для грунту. Очищеними будуть вулиці, центральні алеї, а от у паркових зонах прибиратимуть вибірково.

Фахівець наполягає – спалювати листя не можна, адже це вкрай шкідливо для здоров’я.

– У листі накопичуються шкідливі речовини, які під час горіння випаровуються у повітря. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво забруднює атмосферу. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і  оксиди сірки, які викликають респіраторнні захворювання. Подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальнихшляхів не здатний протистояти мікробам. Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на організми яких особливо небезпечний, – зазаначає Світлана Молодецька.

Кого не лякають проблеми із здоровям, можливо стимулюватиме фінансовий фактор, адже штраф за спалювання листя згідно «Правил благоустрою м. Тернопіль» заборонене, а штраф за таке порушення – немалий: для фізичних осіб – від 340 до 1300 гривень, для юридичних – від 800 до 1700 гривень.

Вам також може сподобатися