На Тернопільщині не можуть порозумітися віруючі УПЦ Київського патріархату і УПЦ Московського патріархату

thumb_39246_news_mНадворі біля замкнутого храму змушені служити віруючі УПЦ Київського патріархату і УПЦ Московського патріархату через те, що не можуть порозумітися. Перші з них погоджуються на почергові Богослужіння, а другі висувають додаткові умови.

– Священики обох сторін підписали договір про почергові Богослужіння, але громада УПЦ МП виступила проти, – коментує Шумбарський сільський голова Віктор Кондратюк (до цієї ради належить Новостав).

За словами сільського голови, сторона УПЦ МП, громада якої не зареєстрована, вимагає, щоб громаду Київського патріархату взагалі зняли з реєстрації. А потім, мовляв, зареєстрували одночасно дві громади. Ці ж слова підтверджують в обох конфесіях. От тільки бачать вони ситуацію цілковито по різному.

– Наш місцевий священик запропонував почати все з чистого листа. Київський патріархат відмовився, – каже секретар Тернопільської єпархії УПЦ МП отець Степан Балан. – Обидві сторони служать надворі. Йдуть холоди…

В УПЦ КП наголошують, що погоджуються на почерговості Богослужінь – від них насправді відмовилися віруючі Московського патріархату.

– Ми підписали проткол про почерговість, і їхній священик підписав. Але їхня громада (МП – прим. ред.) відмовилася, – говорить благочинний Шумського благочиння УПЦ КП отець Ігор Борак. – У знятті з реєстрації багато ризиків – довіри до Московського патріархату немає.

Те, що на почерговість не погоджується саме УПЦ МП, підтверджує начальник відділу культури і туризму Шумської райадміністрації Юрій Головатюк. Як каже архиєпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ КП Нестор, сили громад у Новоставі приблизно рівні. Київський патріархат, за його словами, не може відмовитися від того, що люди відстояли право на існування своєї громади і знятися з реєстрації.

До слова, після переходу громади УПЦ МП до Київського патріархату, прихильники Московського подали до суду. Тепер справу розглядатиме Львівський апеляційний суд, але віруючі готові, якщо їх вимоги не задовольнять, судитися і в Києві, каже отець Балан.

До слова, церква у Новоставі – пам’ятка архітектури національного значення. Поки громада УПЦ КП не уклала угоду з владою району про її використання. А громада УПЦ МП взагалі офіційно не існує.
Джерело: “20 хвилин“

Вам також може сподобатися