Скільки коштує “перевзути” автомобіль на зиму

1398771591_1382444250_shipovanaya_rezina– Придбати повний комплект зимових шин із дисками – доволі дорого, – розповідає тернопільський водій Андрій Вашків. – Тому я одного року придбав тільки пару шин і поставив на ведучі колеса. Наступного року докупив ще пару і встановив зимові шини на чотири колеса.

Готуючи автомобіль до зими, насамперед потрібно його “перевзути”, тобто літні шини поміняти на зимові. Ставити зимові шини потрібно, не чекаючи першого снігу. Фахівці радять це робити, коли середньодобова температура опускається нижче п’яти градусів. Орієнтовно пік сезону заміни шин припадає на середину чи кінець листопада.

Тобто поки що іще не час “перевзуватися”. Однак ті, хто не має зимового комплекту шин, гроші слід відкладати уже тепер.

Наприклад, для автомобіля “Ланос” одна зимова шина коштує в середньому 450 грн. Причому з розряду дешевших. Є, звісно, і значно дорожчі. Таким чином повний комплект шин обійдеться водієві в середньому у 1800 грн.

Заміна літніх шин на зимові на шиномонтажах коштує 20 грн за колесо. Та якщо водій купує нові шини, на шиномонтажах їх встановлюють безкоштовно.

Загалом же фахівці радять купувати зимові шини разом із дисками, оскільки зняття літніх шин із дисків і заміна на зимові нібито зменшує термін служби як одних, так і інших.

Вартість одного сталевого диска – у середньому 300 грн. Тобто повний комплект дисків – це ще 1200 грн. Повний комплект шин із дисками обійдеться у 3000 грн.
Маючи комплект шин із дисками, можна не звертатися в шиномонтаж, аби “перевзути” авто, а зробити це самостійно.

Радує тільки те, що на зимових шинах можна від’їздити три сезони, на шипованих зимових – чотири. Як правило, після трирічної зимової експлуатації водії ще використовують зимові шини влітку упродовж одного-двох сезонів.

Часто, щоб зекономити, автолюбителі встановлюють тільки пару зимових шин на ведучі колеса.

– Це краще, ніж усі літні шини, – каже майстер шиномонтажу Віталій Греськів. – Але така економія не зовсім безпечна. Адже якщо зимові шини – тільки на ведучих колесах, то авто може трохи заносити. Тому краще все ж таки міняти на зимові усі чотири шини.
Джерело: “20 хвилин“

Вам також може сподобатися