Як змінились ціни на продукти у Тернополі за рік
У Тернополі найбільше подорожчало м’ясо, цитрусові, мак у порівнянні з минулим роком. Дещо зросла вартість круп – на гривню – чотири. Ціна на картоплю, буряк і моркву впали, на яблука та груш – зросли.
Ціна на продукти можуть змінюватись хоч кожного дня. На це впливає і коливання курсу долара, і затримка на кордоні привізної продукції, і, звісно, сам врожай тієї чи іншої продукції, та ще ряд інших причин. І, звісно, сезон – приміром на весні маємо традиційно високі ціни на фрукти та овочі, влітку – вартість суттєво знижується, кажуть на Центральному ринку. Тож, якщо брати показники статистів Центрального ринку, то картина виглядає так:
– Закупочна ціна м’яса у жовтні 2014 така – кілограм свинини – 33-35 гривень, яловичини – 35-38 гривень, телятини – 35, 38, 40 гривень, – каже статист Центрального ринку Наталія Гузій. – У жовтні 2012 усе – свинина, яловичина, телятина – коштували 27-28 гривень. У жовтні 2013 – 24, 25, 27 гривень. Тобто, позаминулого року м’ясо було дорожчим, як минулого. Якщо говорити про ціни на розруб, тобто про ті, за якими підприємці уже продають покупцям, то вони вищі на 3-5 гривень.
Якщо ж говорити про овочі та фрукти, то ціни змінились як у бік зростання, так і у бік спадання. Приміром, минулого року картопля вродила гірше, ніж цьогоріч. Відтак у жовтні 2013 її продавали за ціною 4 грн, а цьогоріч – за 1,50 грн,2 грн, 2,50 грн. Кілограм капусти білокачанної минулого року коштував 2,50 – 3,50, а цьогоріч – 1,50 грн.
– Суттєво змінилась вартість лимонів, – додає пані Гузій. – Минулого року у жовтні кілограм коштував 15-20 грн, а цьогоріч – 30-40 грн. Причому, дешевші – це з Італії, дорожчі – з Аргентини. Натомість ціна на апельсини не змінилась настільки: минулого року кілограм коштував 15-16 гривень, цьогоріч – 18-20.
Змінились ціни й на деякі види крупи. Та найбільше вражає подорожчання маку – це хоч і не основний продукт, без якого жодній господині не обійтись, але вартість зросла на 30 гривень. Приміром, торік кілограм коштував 45 грн, то цьогоріч – 75 грн.
Продукти | Ціни у жовтні 2014 | Ціни у жовтні 2013 |
Картопля | 1,50-2,50 | 4,00 |
Помідори | 10,00-18,00 | 6,00-10,00 |
Огірки | 14,00-17,00 | 9,00-12,00 |
Буряк | 3,00-4,00 | 3,50-4,00 |
Морква | 3,00-4,00 | 3,50-4,00 |
Цибуля ріпчаста | 2,50-3,50 | 5,50-6,50 |
Капуста білокачанна | 1,50 | 2,50-3,50 |
Капуста цвітна | 7,00 | 12,00 |
Пекінська капуста | 5,00-6,00 | 10,00 |
Баклажан | 9,00 | 6,00-7,50 |
Перець | 5,00-15,00 | 6,00-23,00 |
Яйця | 1,20-1,40 | 1,05-1,20 |
Яйця домашні | 2,00 | 2,00 |
Цукор | 9,00 (подешевшав з нового сезону, був і по 11) | 7,00 |
Олія | 13,50-14,00 | 11,00-12,00 |
Рис | 11,00-19,00 | 8,00-14,00 |
Гречка | 10,00 | 9,00-10,00 |
Гречка біла | 12,00 | 12,00 |
Горох зелений | 7,00-12,00 | 6,00-8,00 |
Пшоно | 10,00 | 6,00 |
Вівсяна крупа | 8,00-10,00 | 8,00 |
Кукурудзяна крупа | 6,00 | 5,00 |
Яблука | 6,00-8,00 | 5,00-8,00 |
Груші | 15,00-20,00 | 7,00-15,00 |
Виноград | 15,00-20,00 | 12,00-20,00 |
Лимони | 30,00-40,00 | 15,00-20,00 |
Апельсини | 18,00-20,00 | 15,00-16,00 |
Банани | 18,00-20,00 | 12,00 |
Горіх волоський | 22,00-25,00 | 20,00 |
Мак | 75,00 | 45,00 |