Як змінились ціни на продукти у Тернополі за рік

фото3У Тернополі найбільше подорожчало м’ясо, цитрусові, мак у порівнянні з минулим роком. Дещо зросла вартість круп – на гривню – чотири. Ціна на картоплю, буряк і моркву впали, на яблука та груш – зросли.

Ціна на продукти можуть змінюватись хоч кожного дня. На це впливає і коливання курсу долара, і затримка на кордоні привізної продукції, і, звісно, сам врожай тієї чи іншої продукції, та ще ряд інших причин. І, звісно, сезон – приміром на весні маємо традиційно високі ціни на фрукти та овочі, влітку – вартість суттєво знижується, кажуть на Центральному ринку. Тож, якщо брати показники статистів Центрального ринку, то картина виглядає так:

– Закупочна ціна м’яса у жовтні 2014 така – кілограм свинини – 33-35 гривень, яловичини – 35-38 гривень, телятини – 35, 38, 40 гривень, – каже статист Центрального ринку Наталія Гузій. – У жовтні 2012 усе – свинина, яловичина, телятина – коштували 27-28 гривень. У жовтні 2013 – 24, 25, 27 гривень. Тобто, позаминулого року м’ясо було дорожчим, як минулого. Якщо говорити про ціни на розруб, тобто про ті, за якими підприємці уже продають покупцям, то вони вищі на 3-5 гривень.

Якщо ж говорити про овочі та фрукти, то ціни змінились як у бік зростання, так і у бік спадання. Приміром, минулого року картопля вродила гірше, ніж цьогоріч. Відтак у жовтні 2013 її продавали за ціною 4 грн, а цьогоріч – за 1,50 грн,2 грн, 2,50 грн. Кілограм капусти білокачанної минулого року коштував 2,50 – 3,50, а цьогоріч – 1,50 грн.
– Суттєво змінилась вартість лимонів, – додає пані Гузій. – Минулого року у жовтні кілограм коштував 15-20 грн, а цьогоріч – 30-40 грн. Причому, дешевші – це з Італії, дорожчі – з Аргентини. Натомість ціна на апельсини не змінилась настільки: минулого року кілограм коштував 15-16 гривень, цьогоріч – 18-20.
Змінились ціни й на деякі види крупи. Та найбільше вражає подорожчання маку – це хоч і не основний продукт, без якого жодній господині не обійтись, але вартість зросла на 30 гривень. Приміром, торік кілограм коштував 45 грн, то цьогоріч – 75 грн.

Продукти Ціни у жовтні 2014 Ціни у жовтні 2013
Картопля 1,50-2,50 4,00
Помідори 10,00-18,00 6,00-10,00
Огірки 14,00-17,00 9,00-12,00
Буряк 3,00-4,00 3,50-4,00
Морква 3,00-4,00 3,50-4,00
Цибуля ріпчаста 2,50-3,50 5,50-6,50
Капуста білокачанна 1,50 2,50-3,50
Капуста цвітна 7,00 12,00
Пекінська капуста 5,00-6,00 10,00
Баклажан 9,00 6,00-7,50
Перець 5,00-15,00 6,00-23,00
Яйця 1,20-1,40 1,05-1,20
Яйця домашні 2,00 2,00
Цукор 9,00 (подешевшав з нового сезону, був і по 11) 7,00
Олія 13,50-14,00 11,00-12,00
Рис 11,00-19,00 8,00-14,00
Гречка 10,00 9,00-10,00
Гречка біла 12,00 12,00
Горох зелений 7,00-12,00 6,00-8,00
Пшоно 10,00 6,00
Вівсяна крупа 8,00-10,00 8,00
Кукурудзяна крупа 6,00 5,00
Яблука 6,00-8,00 5,00-8,00
Груші 15,00-20,00 7,00-15,00
Виноград 15,00-20,00 12,00-20,00
Лимони 30,00-40,00 15,00-20,00
Апельсини 18,00-20,00 15,00-16,00
Банани 18,00-20,00 12,00
Горіх волоський  22,00-25,00 20,00
Мак 75,00 45,00

 20 хвилин

Вам також може сподобатися