Кримінальна відповідальність за порушення виборчих прав стала більш жорсткою

813894За купівлю та продаж голосів, а також за маніпуляції під час виборчого процесу можна потрапити за ґрати. Відтепер кримінальна відповідальність наступає навіть за суму, яка перевищує 36 гривень 54 копійки.

23 жовтня вступає в дію закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян».

За словами першого заступника начальника УМВС України в Тернопільській області Олександра Богомола, якщо раніше відповідальність підкуплені виборці не несли, то тепер все змінилося.

Від трьох до семи років можна потрапити за ґрати – все залежить від злочину.

До трьох років позбавлення волі загрожує за перешкоджання громадянам вільно голосувати, а якщо заборона тягне за собою ще й погрози, то термін у в’язниці зростає до п’яти років.

Від трьох до семи можна потрапити до тюрми за підробку та незаконне виготовлення виборчих документів.

Від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами або обмеженням волі на строк до 2 років караються й ті, хто пропонує винагороду за голос, за відмову голосувати або за передачу свого бюлетеня іншій особі.

Перший заступник запевнив, що правоохоронці Тернопільщини до нововведень уже готові. Наразі проведено додаткові заняття зі слідчими краю. Вироблена давно і методика документування таких кримінальних порушень. Знають слідчі і як їх розслідувати та розкривати.

Олександр Богомол стурбований, що зміни до Кримінального кодексу ввели незадовго до виборів. Через це не всі громадяни знатимуть, як і за що вони можуть поплатитися.

Вам також може сподобатися