Тернополян готують до здорожчання на 30% плати за комунпослуги

b825a0fc15c2b4149c9e5aa520710528Тернопільські комунальники наполягають на збільшенні оплати за утримання будинкових споруд та прибудинкових територій, оскільки тариф на дані послуги не переглядався ще від 2011 року, а вартість на основні витрати (електроенергію та паливно-мастильні матеріали, будівельні матеріали) та розмір мінімальної заробітної плати помітно зросли.

Проект рішення про підвищення цих тарифів був запропонований міській владі наприкінці літа 2014 року, та тоді рішення про підняття тарифів не було прийняте. Однак представники підприємств просять тернополян із розумінням поставитися до того, що і за їхні послуги таки доведеться сплачувати більше, адже попереду осінньо-зимовий період, який завжди є складним для комунальників. А з вкрай обмеженими можливостями (через нерентабельний тариф) неможливо забезпечити виконання повного обсягу робіт, що входять до обов’язків підприємств.
Згідно з проектом «Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», стосовно затвердження якого комунальники звертатимуться до міської влади, необхідно затвердити коригуючий коефіцієнт до тарифів на їх послуги в розмірі 1,30. Відтак тернополянам доведеться сплачувати за послуги з утримання будинкових споруд та житлових територій на 30% більше.
Для прикладу, власники квартир площею 65 кв. м після підвищення тарифу зауважать, що розмір квартплати збільшився на 24-30 гривень. Розрахунок простий: у будинках, обладнаних ліфтовим господарством, вартість за 1 кв. м наразі становить 1,53 грн., а в будинках без ліфтів – 1, 27 грн. за 1 кв. м. У відповідності до нових тарифів, які, як переконують в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР, планують затвердити ще у 2014 році, в будинках з ліфтом квартплата складе 1,989 грн. за 1 кв. м, а в будинках без ліфтів відповідно – 1,65 грн. за 1 кв. м. Керуючись цими даними, тернополяни зможуть самі підрахувати, враховуючи площу своїх помешкань, наскільки більшими стануть витрати на житлові послуги.
Чи піде на подібне підвищення влада Тернополя? Зважаючи на те, що вже весною наступного року планується проведення виборів до місцевих органів влади (а агіткампанія зазвичай розпочинається за півроку до виборів), то для нинішнього керівництва містом подібний крок аж ніяк не буде політично виправданим. Але економіка каже про інше: чи виживуть обслуговуючі підприємства на нинішньому тарифі? Тому, можливо, не на всі 30%, але вартість житлово-комунальних послуг неодмінно зросте. Залишається лише сподіватися, що плата за ці послуги буде адекватною тій роботі, яку виконують комунальники, бо вже дуже багато нарікань є в тернополян на якість роботи ЖЕКів.
Андрій Кучерук

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися