Пораненим з АТО допомагають приладами з Тернополя

thumb_42983_news_mУнікальний апарат для пересадки надзвичайно тонких шарів шкіри виробляють у Тернополі. Тепер таких пацієнтів, у яких обпечено навіть 80% поверхні шкіри, можна врятувати в Україні

Лікар-винахідник із Тернополя Андрій Ковальчук винайшов і впровадив у серійне виробництво прилад для пересадки шкіри, де застосував ноу-хау світового масштабу.

Вперше у світі ріжуча головка чи диск є одноразовим, а шар зрізаної шкіри в декілька разів тонший за людську волосину. Раніше для вітчизняної медицини це було недоступним.

Тернопільський «Дерматом», порівняно зі світовими зразками, в рази покращує процес загоєння ран як у потерпілих, так і в донорів. У потерпілого такі тонкі шари дуже добре приживаються, а для донора травма від зрізаної шкіри є мінімальною. Крім того, тернопільський винахід дешевший, аніж світові аналоги.

– Пригадуєте 2004 рік, Настю Вівчар, в якої було обпечено до 80% поверхні шкіри. Її відправили на лікування у Бостон, – зазначає лікар. – Там їй пересаджували ультратонкі шкірні трансплантанти. Їй зробили близько 20 таких операцій. В Україні дівчинці тоді не могли допомогти, оскільки обладнання для виготовлення таких тонких трансплантантів не було. У нас зрізали шари шкіри товщиною 0,5 мм, а треба було у кілька разів тонші. Тепер в Україні є можливість рятувати таких пацієнтів. Адже наш прилад зрізає шкіру товщиною від 0,06 до 0,1 мм.

Дисковий «Дерматом» діє за принципом циркулярки, а модель з одноразовою ріжучою головкою – за принципом станка для гоління чи перукарської машинки. Вони дозволяють зрізати надтонкі шари донорської шкіри для пересадки і гарантують 100% стерильність.

А історія появи тернопільської новинки така: вісім років тому, коли пан Ковальчук починав кар’єру молодим спеціалістом у відділенні опікової травми, часто стикався з ситуацією, коли просто не було чим оперувати.

– За спеціальністю я комбустіолог, але маю інженерний хист, – зазначає заввіділенням опікової травми лікарні швидкої допомоги Андрій Ковальчук. – Я знаю, що потрібно хірургу. Давно мав таке хобі – знаходив старе, розбите обладнання, ремонтував, вдосконалював, мав свої ідеї, створював із майстрами свої вузли. І це закінчилося тим, що на базі нашого відділення був створений інструмент «Дерматом».

Андрій Ковальчук удосконалив прилад – в ньому є акумуляторні батареї, потужний двигун, одноразова ріжуча головка. Прилад може працювати як в умовах лікарні, так і польового шпиталю.

До слова, два роки тому стосовно тернопільський «Дерматом» викликав у світі був великий резонанс. На престижних міжнародних виставках приладом зацікавилися американці, голландці. Тоді прилад був на стадії розробки, і закордонні фахівці не вірили, що можливий серійний випуск такого обладнання у Тернополі.

– Ми є виробниками цілої серії високотехнологічного обладнання для пересадки шкіри, – зазначає Андрій Ковальчук. – Загалом підприємство випустило більше 250 приладів різної модифікації. Переважно їх закуповують вітчизняні лікарні і госпіталі. За цих два роки ми забезпечили 90% опікових відділень України. Тепер навіть іноземним партнерам можемо говорити, що такий прилад є, що це серійне виробництво. Та щоб вийти на закордонний ринок, потрібно підготувати технічну документацію, пройти ліцензування. Це тривалий процесс, що коштує десятки тисяч євро. Зараз це не на часі. Також є питання контролю якості. Поки що я особисто контролюю якість кожного ріжучого механізму під мікроскопом.

Прилади з Тернополя активно використовують у шпиталях для лікування поранених солдатів у зоні АТО. Волонтери самі знаходять це підприємство і закуповують необхідне обладнання. Адже бійці мають численні кульові поранення, опіки, ураження від «Градів», внаслідок яких на шкірі з’являються величезні дефекти, пояснює лікар. Таких поранень безліч. Тож потреба в інструментах – велика.

– Все тримається на роботі волонтерів, – додає Андрій Ковальчук. – У рівненський військовий госпіталь я подарував наш прилад. В інші шпиталі ми віддали «Дерматом» за мінімальними цінами. З Києва волонтери купували наш прилад, львів’яни теж. Плануємо організувати акцію і подарувати наш «Дерматом» медзакладу у Полтаві чи Харкові. Є такі шпиталі, де є гостра потреба, бо багато поранених. Але все не так просто, хоч наше обладнання коштує в рази менше, ніж закордонне. Воно теж недешеве. Найпростіша модель з одноразовою ріжучою головкою коштує 6500 гривень, дискові моделі – 15-30 тисяч, залежно від модифікації. Ціна така, бо деякі комплектуючі ми закуповуємо у Японії, Німеччині. Хоча я вважаю, що навіть 6500 гривень є подарунком для вітчизняної комбустіології. Без такого обладнання просто немає чим працювати.

Довідка

Прилад із назвою «Дерматом» – загалом не новина. Його придумали ще в 1939 році в Америці. Після цього у світі було ще близько 120 модифікацій такого інструменту. Але принцип одноразових ріжучих частин – ноу-хау тернополян. Також досягненням у світовому масштабі є товщина зрізаних шарів шкіри – від 0,06 до 0,1 мм, тобто вони надтонкі.

Тернопільське підприємство «КМТ» єдине в Україні виробляє таке високоточне і технологічне обладнання. У світі є п’ять виробників аналогічного обладнання – це корпорації світового масштабу, які випускають хірургічне обладнання для різних напрямків медицини. Єдиним їхнім конкурентом донедавна був російський виробник, і тривалий час в Україні закуповували саме його обладнання.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися