В тернопільських ательє шиють панянки зі смаком

thumb_43092_news_mВ ательє йдуть ті клієнтки, які хочуть носити ексклюзив, щоб такого пальта більше ніхто не мав, щоб воно ідеально сиділо на фігурі або якщо не можуть знайти готового одягу потрібного розміру. За індивідуальний пошив вони готові платити дорожче, ніж за річ із магазину.

Пошити пальто у Тернополі коштує 800-1000 гривень. Окремо треба рахувати вартість тканини, підкладки, клеєвої, ниток, ґудзиків чи блискавки. Майстри кажуть, що в середньому пальто класичного крою з натуральної італійської тканини обійдеться в суму від 2000 грн. Якщо шити з дешевого штучного турецького кашеміру, то можна вкластися і в 1200 грн – (800 грн робота + 300 грн тканина + 100 грн підкладка). На обновку доведеться почекати від тижня до 10 днів, якщо майстер займається лише цим замовленням.

З пальта – куртку

Окрема тенденція – зараз в ательє йдуть не шити пальта, а перешивати.

Тернополянка Ірина Демчук купила своє вовняне коротке пальто з рукавами три чверті з хутра за тисячу гривень у магазині і вже кілька разів зверталася в ательє, щоб підігнати його за фігурою.

-То ушивати довелося, то тепер ґудзики перешиваю, бо неякісні були, – обурюється тернополянка. –  Краще б я шила на замовлення.

Як розповіли в ательє „МЕП”, перешивають пальта часто, бо фінансові можливості тернополян суттєво зменшилися. Часто мами переробляють на себе пальта, які більше не хочуть носити доньки. Тканина у нормальному стані, тому майстри перешивають, комбінують з іншою тканиною. Або з довгого пальта роблять коротке, щоб зручніше було носити зі штанами.

А в „Соломії” розповіли, що часто з двобортного пальта просять зробити однобортне, бо, наприклад, невисокій і худій панянці більше личитиме однобортне пальто. Адже візуально видовжуватиме силует.

Кашемір з італійським мереживом

– Тернополянки переважно замовляють класичні моделі, але трапляється, що хочуть щось особливе, – розповідає конструктор-технолог дизайнерського ательє „Соломія” Ольга Довбуш. – Нова тенденція, аби в пальті поєднувалися різні тканини і фактури. Наприклад, хочуть для оздоби поєднати кашемір з італійським мереживом або з ексклюзивним хутром.

Актуальним є використання іншої тканини для рукавів. Вона може бути іншою і за кольором, і за фактурою. Шкіряні рукави, як було популярно два роки тому, вже рідко замовляють. Тепер у кашеміровому пальты рукави і капюшон можуть бути зі штучного хутра.

Довгі пальта замовляють рідко, тепер популярна довжина до коліна чи вище колін, продовжує співрозмовниця. І хоча зараз модна довжина пальта до середини гомілки, вона не всім пасує.

– Стосовно моди, то це питання філософське, – зазначає майстер. – Яку б моду не диктували журнали, тернополянки частіше обирають те, що їм личить.

Щодо тканин, то не виходить з моди кашемір, вовняні тканини, тканина зі штучного хутра під нерпу, розповідає Ольга Довбуш. Переважно це італійські тканини. Стосовно кольорів, то найчастіше замовляють пальта молочного, рудого, коричневого кольорів, традиційно популярний чорний колір, а для особливих випадків шили навіть біле пальто.

У магазині-салоні „ЮліЯна” кажуть, що в них актуальними є тканини кольору електрик (насичений яскравий синій) і смарагдового кольору або кольору зеленого пляшкового скла. На пальто беруть переважно італійсьі вовняні тканини і кашемір. Вартість – від 222 до 472 грн за метр, розповіла продавець-консультант Юля Воробець.

Замовляють пані з формами

– Переважно у нас замовляють пошиття повновиді панянки. Хочуть пальта прямого силуету, не приталені, класичні моделі, – розповідає директор ательє мод вищого розряду „Люкс” Ольга Бородіна. – Молодь шиє у нас рідко, бо не навчена ходити в ательє. Вони готові заплатити 2,5 тисячі за ширпотреб, в якому розлізеться підкладка, де глянеш всередину, а там шви не обстрочені. Зверніть увагу, що в індивідуальному пошитті підкладку ніколи не зашивають до низу, бо клієнт має бачити якість швів навіть зсередини виробу.

Тканини панянки вибирають італійські, наприклад, кашемірові – стрижену ламу, зазначає пані Ольга. Такі тканини зараз коштують 420 грн за метр. Також цього року популярна двостороння тканина – з одного боку жакардовий малюнок, а з іншого букле – за 505 грн за метр. Кольори – темно-синій, коричневий. Дуже гарно виглядає пальто з тканини „шанель” – малюнок кашкою – чорного, коричневого і бежевого кольорів. Вартість – 285 грн за метр. Турецький штучний кашемір коштує 130 грн за метр.

– Тканини, хоч і дорогі, але популярні, бо натуральні, якісні, – зазначає пані Ольга. – Бо чернігівських тканин уже немає, а турецькі штучні, хоч і дешеві, але кошлатяться.

Коментар

Катерина ТИМОЧКО, дизайнер:

– Щодо модних трендів на осінь-зиму 2014-2015 років, то їх є кілька. Перший тренд – це поєднання пальта-куртки з хутром, де хутро використане в основному як підкладка. Також часто можна побачити контраст кольорів або колор-блок, як наприклад, у Прада чи Томмі Халфілгер, коли для підкладки використовують хутро двох кольорів – біле і жовте. Другою тенденцією є використання яскравих кольорів і їх поєднання – наприклад, сірого і фуксії, верблюжого й помаранчевого, червоного верху з пісочною підкладкою. Ще один тренд – принти не тільки на сукні, а й на верхньому одязі. До речі, інколи весь образ може бути створений ніби з однієї тканини – об’єднаний одним і тим самим принтом, але при цьому є багатошаровим. І, як завжди, у моді чоловічий стиль в одязі жінки.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися