Тернопільщина може стати центром розвитку водних видів спорту

12Влада Тернопільщини виношує амбітні плани щодо створення на базі тернопільського ставу і прилеглій території єдиного в Україні веслувального каналу з дотриманням вимог для проведення змагань міжнародного рівня з водних видів спорту. Якщо задумане вдасться реалізувати, то вже з 2015 року Тернопіль почне приймати всеукраїнські змагання, а на 2018 рік заплановано одразу кілька чемпіонатів та кубків світу і Європи, особняком серед яких стоїть молодіжний чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное (U-23).

За роки незалежності загубили на 60% готовий гребний канал

Тернопільський став і прилегла до нього інфраструктура мають величезний потенціал для розвитку водних видів спорту. Однак на сьогодні він майже не використовується.

– До нас звернулися п’ять федерацій водних видів спорту з пропозиціями провести у Тернополі впродовж найближчих 3-4 років змагання різних рівнів. За всіма параметрами наш гребний канал один з небагатьох в Україні, який потенційно підходить для подібних стартів. Влада підтримала ці ініціативи. Зараз ми розробляємо комплекс заходів, які б забезпечили проведення таких змагань на належному рівні, – зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Бицюра.

Особливе значення має унікальний гребний канал.

– Раніше на ньому було розпочато роботи, однак їх не завершили. Гребний канал був зорієнтований на проведення змагань з веслувальних видів спорту. Але зараз мова йде про використання і каналу, і ставу в комплексі, – розповів головний архітектор області Володимир Харченко.

Будівництво веслувального каналу тернопільського ставу було розпочато у 1988 році. Виконано роботи з виїмки ґрунту та розширення водойми до розмірів: 120 м – ширина, 1500 м – довжина та 6-12 м – глибина. Споруджено пішохідний міст, під’їзні дороги, трибуни для глядачів та дорогу вздовж каналу. Стан готовності до експлуатації об’єкта у 1992 році становив 60%. За період з 1992 по 2014 рр. повністю зруйновано трибуни для глядачів, частково зруйновані пішохідний міст, під’їзні дороги, доріжка вздовж каналу. На березі каналу здійснюється неорганізований відпочинок, внаслідок чого засмічується берегова зона та водойма.

– Незважаючи на незадовільний стан веслувального каналу та відсутність розвинутої інфраструктури, Тернопільська область привертає до себе увагу міжнародної спортивної спільноти завдяки проведенню низки міжнародних та всеукраїнських спортивних змагань. Серед них – чемпіонат світу з водно-моторного спорту та чемпіонат України з риболовного спорту, міжнародних змагань «Дружба» з веслування на байдарках і каное, першого всеукраїнського фестивалю з водних видів спорту. А це зобов’язує підвищувати рівень інфраструктурних об’єктів водних видів спорту до міжнародних стандартів, – зауважив Леонід Бицюра.
На Тернопільщині створять центр водних видів спорту

Як поінформував Володимир Харченко, в першу чергу потрібно провести роботи з благоустрою території, а пізніше розпочинати будівництво об’єктів інфраструктури, які дозволять використати потенціал ставу повною мірою. Також необхідно розвивати транспортне сполучення та інженерне забезпечення.

Першим етапом у цих грандіозних планах стане у січні 2015 року створення центру водних видів спорту Тернопільської області. Згодом відбуватиметься реконструкція веслувального каналу та розвиток спортивної інфраструктури.

– Для створення водних об’єктів Тернопіль буде спиратися на досвід таких країн, як Франція, Польща, Білорусь, Хорватія, Чехія. Навіть в Україні є приклади, де успішно функціонують подібні об’єкти. Це Вишгород (Київська обл.) та Ковель (Волинська обл.). У першому проводилася «Формула 1» на воді, в другому – чемпіонати України за участю кількасот учасників. За приклад ми братимемо польське місто Познань та його озеро Мальта, яке вужче за тернопільське, але, тим не менше, там уже проводилося чимало чемпіонатів світу та Європи. Більше того, польські проектанти вже були у Тернополі, оглянули став, канал та зробили перші позитивні висновки, – розповів заступник тернопільського губернатора.

– У нас розроблена обласна програма розвитку водних видів спорту на 2015-18 рр. Вона складається з програм мінімум та максимум. Згідно з програмою максимум, об’єктами спортивної інфраструктури має бути обладнана вся площа, яка передбачена для центру водних видів спорту (земельна ділянка, що в с. Біла – авт.). А це майданчики для занять з футболу, волейболу, баскетболу, місця для кемпінгу, пункти громадського харчування тощо. Програма мінімум – це спрямування всіх ресурсів для облаштування гребного каналу (трибуни, суддівські вишки, місця для перебування спортсменів та зберігання інвентарю, парковки), – каже Леонід Олексійович.

Створення водного центру дасть можливість Тернополю організувати та провести змагання світового на європейського рівнів, що позитивно вплине на імідж держави та популяризації Тернопільщини, а також значно розшириться спортивно-туристична інфраструктура області. Вже нині Тернопіль включено у попередні календарні плани на проведення змагань різних федерацій: 2015 р. – чемпіонати України з веслування на човнах «Дракон», з ловлі риби фідером, з ловлі риби на поплавок, з криги – на мормишку; 2016 р. – міжнародна регата «Дружба» з веслування на байдарках і каное, чемпіонат України з веслування на байдарках і каное, чемпіонат світу з лову риби на мормишку; 2017 р. – чемпіонат Європи на човнах «Дракон», етап кубка світу з канополо; 2018 р. – чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное серед молоді (U-23), чемпіонат Європи з канополо.

Крім власне проведення вагомих іміджевих спортивних змагань, покращення матеріальної бази дозволить залучити до занять водними видами спорту багато дітей та молоді, місцеві спортсмени уже не їздитимуть на навчально-тренувальні збори до інших міст, а робитимуть це вдома. Більше того, на ці збори можна запрошувати (а значить, і заробляти на них гроші) спортсменів з інших регіонів України, в тому числі і членів національної збірної України. Крім змагань та тренувань, жителі та гості Тернополя зможуть одержувати оздоровчі послуги з веслування на народних та туристичних човнах, водних катамаранах, різних видах вітрильного спорту.

Віталій Попович

P.S.: Зауважимо, що подібні плани існували і за попередньої влади. Та планувала створити «Водну арену «Тернопіль». При цьому там мав бути цілий спортивно-розважальний комплекс із гребним каналом, футбольною академією, стадіоном, готельним комплексом тощо. Попередній губернатор Тернопільщини планував вийти на державні гарантії, які мали становити 56 млн. грн. Але революційні події не лише не дозволили втілити в життя ці задуми, а й зберегти посади попереднім очільникам області.
ЦИФРА: 867 млн. грн. становить загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми розвитку водних видів спорту на 2015-18 рр. У тому числі коштів: з держбюджету – 3,1 млн. грн., обласного бюджету – 2,2 млн. грн., інших джерел – 861,7 млн. грн.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися