Як тернополяни потрапили у тенета аферистів

2_141611936089Вже тривалий час у нашому обласному центрі орудують аферисти від російської мережевої компанії, яка спеціалізується на продажі водоочисних фільтрів «Нортекс стандарт».

Контролюючі органи поки безсилі, адже їх сковує заборона на перевірку суб’єктів підприємницької діяльності, накладена самим президентом. Спритні торговці фільтрами невідомого походження, користуючись такими поблажками від держави, діють спритно та досить оперативно. Так-звані агенти заходять ледь не у кожну квартиру, збирають мешканців багатоповерхівок у дворах і наполегливо «впарюють» свою продукцію. Як вдалося з’ясувати у ході журналістської роботи, у сусідній Росії ці афери з «фільтрами» відомі ледь не у кожному місті. Тепер вони добралися і до нас, пише Свобода. Можливий і такий факт, що основні прибутки йдуть у країну-агресор, яка сьогодні веде відкриту війну з нами, вбиваючи наших кращих синів. Якість води після обробки поки нікому невідома. А керує всім цим процесом син колись керманича освіти області. Як завжди головними жертвами аферистів стають найнезахищеніші верстви населення – пенсіонери.

Водоканал скликає збори

Розпочалася вся ця історія із дзвінка у редакцію стурбованої тернополянки. «Ви розумієте, що вода у наших кранах не ідеально чиста, – сказала жіночка. – Раніше я не задумувалася над купівлею фільтра. Але в один день до нас з чоловіком у двері постукали незнайомі. Одразу не зрозуміла хто вони. Коли мова зайшла про воду, подумала, що це представники водоканалу. Нас запросили на збори у двір. Ми вийшли. Там зібралося багато наших сусідів. У більшості пенсіонери».

Далі все відбувалося за відпрацьованою схемою продажу різного непотребу чи то ножів, чайників, машинок для стрижки, добрив тощо. У такі ситуації потрапляв ледь не кожен. Представник, за їх словами, відомих виробників за допомогою завчених фраз рекламують свою продукцію. Цього разу це була тирада про складну екологічну ситуацію, брудну воду, а від цього проблеми зі здоров’ям. І тут одразу запропонували вихід – надзвичайні фільтри для води «Нортекс стандарт». У процесі розмови називалися численні документи, які підтверджували якість. Частина людей погодилася на заплатити гроші за «кота у мішку». «Ми з чоловіком вирішили купити фільтр, – продовжила наша додзвонювачка. – Адже до нас у гості часто приходить син з вагітною дружиною. Нам одразу і вмонтували весь механізм. Подзвонила сину аби похвалитися. Та він одразу настрожив мене про можливість потрапляння у тенета аферистів. На наступний день син прийшов у цілим стосом роздрукованих з інтернету історій про цю компанію і їхні фільтри. Та ще й виявилося, що купляли продукцію наших загарбників».

Міліція, захист прав споживачів – безсилі

filterКоли людина розуміє, що потрапила на гачок незрозумілих схем, то одразу намагається повернути свої гроші. Тим більше, якщо це мізерні гроші пенсіонерів. Та представників «Нортексу» є вже заготовлені відповіді. Вони не готові віддавати вже видурені кошти. У російськомовній відповіді все чітко розписано: «…у нас нєт аснаваній для растарженія догавара куплі-прадажи і вазврата уплачєних Вамі дєнєжних срєдств за сістєму ваддачісткі «Нортєкс стандарт». А ціна такого задоволення не мало не багато – 1500 гривень.

Спочатку ці горе-підприємці навіть хотіли повернути частину грошей. Та коли у їх офіс по вулиці Камінній навідався журналіст «Свободи» разом вже зараз потерпілою жінкою, то тон цих торгашів різко змінився. Непрезентабельний чоловік незрозумілих років грозив всім міліцією, не хотів оформляти належним чином заяви на повернення грошей, не бажав представлятися. Коли все автор статті викликав правоохоронців за номером 102, чоловяга-офіспрацівник дав поговорити телефоном зі своїм «дахом» нікому невідомим депутатом невідомої ради Назаром Войтовичем. Розмова закінчилася нічим. Жінка свої гроші так назад і не отримала.

А у міліції тільки розвели руками: на сьогодні діє пряма заборона перевірок суб’єктів підприємницької діяльності. Звернення перенаправили в інспекцію з захисту прав споживачів. Це відомство знову не може нічого вдіяти, адже заборона дія і на них.

Годуємо армію загарбників з патріотичним обличчям

Вже у процесі пошуку інформації про підприємця, який продає ці фільтри, виявилося, що це син колишнього начальника управляння освіти і науки ОДА Ігоря Равліва – ПП Равлів Т. І. Він представник мережевої компанії. Ще досі шукає на роботу менеджерів з продажу фільтрів. Зокрема, на всіх сайтах сусідньої Волинської області про це є інформація. З власних джерел стало відомо, що підприємець Равлів намагався навести контакти з керівництвом «Тернопільводоканалу». Але там йому одразу відмовили. Після цього навчені групи «менеджерів» почали обходити будинки. Також є інформація, що ПП Равлів Т. І. не має офіційно найманих працівників. Судячи з оголошень на сайті з пошуку роботи, працюють за тактикою мережевого маркетингу, тобто, так-звані спеціалісти мають відсотки від продажу.

Якщо ж детально заглибитися умережу Інтернет, то можна багато цікавого перечитати про «Нортекс стандарт». Ця назва активно почала з’являтися кілька кроків тому у Росії, як ніби виробник водоочисних фільтрів з потужностями у Тамбові. Хоча місцеві жителі про таке виробництво навіть і не чули. Все зводилося до китайських низькосортних товарів перероблених під марку місцевого виробника. Мережа аферистів діяла у дуже багатьох містах Росії. Обдуреними виявлялися пенсіонери, а їх діти лиш потім викладали ці факти у всесвітню мережу. І всюди одне і теж – «Афера», «Обман», «Брехня», «Розвод»!

В Україні ці фільтри знову пишуть, що вони національного виробника. Хоча на жодному сайті е вказаному, де ж вони виготовляються.

Джерело: Свобода

Вам також може сподобатися