Сьогодні – свято Михайла

Muhail21 листопада православна церква вшановує архістратига Михаїла. Християни вважають його одним із семи архінгелів (старших ангелів), архістратигом небесного воїнства, покровителем людського роду.

За стародавніми переказами, колись сатана був найяснішим із небесних духів, за що він і був названий Люцифером. Але з часом у нього з’явилися самолюбство, гордовитість і злоба, і він спокусив цим багатьох інших духів. Архангел Михайло зібрав військо благочестивих ангелів і виступив на війну проти сатани та його ангелів. Підступний сатана не втримався і був скинутий разом зі своїм військом на землю. А Архангел Михаїл з тих пір не перестає і далі боротись за славу Творця, за справу порятунку роду людського, за церкву і чад її.

Архістратига Михайла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають його покровителем столиці нашої держави – Києва. Недарма на сучасному гербі Києва, як і стародавньому, зображений образ архістратига з мечем. У нас на Рівненщині зображення архангела Михаїла прикрашає герб селища Клевань Рівненського району.

У народній уяві архангел Михаїл змальовується мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі. Саме тому, коли гримить грім, наші предки говорили: це архістратиг Михайло веде війну з чортами. А ще кажуть: де б не заховався нечестивий – стріла архангела знайде його скрізь.

Із Михайловим днем пов’язана ціла низка народних прикмет. З давнини вважають: з Михайла зима морози кує. Якщо в цей день випадає сніг, кажуть, що це Михайло приїхав на білому коні. “Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня” – свідчить прикмета. А інша доводить: “Якщо Михайло з дощем не услужить – добру й суху весну ворожить”.

21 листопада приймають вітання всі Михайли, народжені цієї пори. Михайло – українське ім’я єврейського походження, воно широко розповсюджене у християнських народів і євреїв. Походить від єврейських слів “мі-ка-ель”— «Той, хто подібний до Бога», буквально — «Хто як Бог».

Вам також може сподобатися