Бюджетники погрожують владі страйком

1417101050_SAM_14691Пікет під тернопільською ОДА планують провести бюджетники Тернопільщини 4 грудня. Причиною цьому є затримка у виплаті заробітної плати працівникам освітньої та дорожньої сфер, а також тепловикам.

– Свято народовладдя закінчилося, тепер починається свято в урядовців, – каже голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Ми прекрасно розуміємо, що в країні складна ситуація, що всюди ввімкнений режим економії. Але тоді він має бути всюди, а не лише в нашій області.

Так освітяни скаржаться, що їм відмінили надбавку за престижність та затримують виплати зарплати за останні місяці.

– Вимоги до педагогічних колективів зростають, а от витрати на освіту рахують за старими схемами, – скаржиться заступник голови облпрофспілки освітян Людмила Мокей. – Але як пояснити людям, що роботу вони мають виконувати по-старому, а зарплата у них буде менша, та й та невчасно? Нам пропонують якісь шляхи вирішення проблеми, але чомусь ми самі маємо ходити і добиватися перерозподілу виділених коштів, оформляти якісь позики із надлишків бюджету, щоб люди отримували зароблені гроші вчасно…

Проблеми із виплатами заробітної плати є і у виробничій сфері. Зокрема, шляховики наголошують: щоб виплатити зарплату освітянам, саме робітники спочатку мають наповнити бюджет.

– А як це можливо зробити, якщо у нас вже зараз не профінансовано виконаних робіт на 20 млн. грн? – дивується голова облпрофспілки шляховиків Володимир Липницький. – Ви собі уявляєте, як це: прокидатися о другій годині ночі, при температурі за вікном в -20 градусів, щоб почистити дорогу від снігу, посипати піском? Просто, щоб люди зранку спокійно вирушили на роботу. А тепер цим людям починають затримувати зарплату.

Окрім того, дивують і насторожують шляховиків, так звані, оптимізаційні заходи влади.

– Нас просто скорочують, – продовжує пан Липницький. – Роблять так, щоб декілька районів обслуговувала одна організація, але хіба таким чином можна забезпечити якісне виконання робіт?
Напружена ситуація і у тепловиків. Так, через заборгованість у 4,1 млн грн у  “Тернопільміськтеплокомуненерго” з жовтня заблоковано всі рахунки.

– Ми стали заручниками ситуації, – каже голова профспілки тепловиків Петро Мельник. – Єдина надія — на своєчасну оплату за послуги тернополян. Саме з цих грошей ми й маємо назбирати на виплату боргу. Окрім того, виплачувати заробітну плату працівникам теж треба. А із цим будуть проблеми, якщо рахунки не розблокують. Наразі триває суд, тож ми сподіваємося на позитивний результат…

Тернополян просять не хвилюватися, зриву опалювального сезону, незважаючи на ситуацію, не буде. Та й шляховики повністю готові до зими.

Однак, якщо обласна рада не робитиме кроків назустріч бюджетникам, то після запланованого на грудень пікету, цілком можливо, що перейдуть до більш радикальних дій — розпочнуть страйк.

Джерело: 20minut.ua

Вам також може сподобатися