Тернопільські нардепи: або ми змінимо країну, або навесні нас вже у Раді не буде

thumb_50304_news_mНовообрана Верховна Рада нарешті запрацювала. У п’ятницю, 27 листопада, присягу народних депутатів склали і семеро нардепів, які у новому парламенті представляють Тернопілля.

Цікаво, що шестеро із семи тернопільських нардепів, обрані до парламенту вперше. Причому усі ці новачки увійшли до парламентської коаліції. Із тернополян поза коаліцією залишився тільки свободівець Михайло Головко, який обраний до парламенту вдруге.
Ще двоє тернополян, Степан Барна та Ігор Побер, “на підході” до Верховної Ради. Обидва вони йшли у парламент за партійним списком Блоку Петра Порошенка. Степан Барна уже проходить за списком, зараз ще триває процедура його реєстрації народним депутатом. Ігор Побер має шанс вдруге стати народним депутатом уже найближчими днями. Достатньо тільки, щоб двоє народних депутатів від Блоку Петра Порошенка були обрані до Кабінету міністрів.
А поки що у Верховній Раді є семеро народних обранців, які представлять нашу область.  Їх ми і попросили поділитися своїми враженнями від першого дня роботи у Верховній Раді та депутатськими планами у найближчій перспективі (коментар Володимира Соляра дамо трохи згодом – прим. ред).

Михайло Головко, ВО “Свобода”, обраний по виборчому округу №164:
– Є надії, що врешті решт політики не обдурять виборців і виконають свої зобов’язання. Насправді у Верховній Раді зараз непроста атмосфера, це тільки на публіці всі посміхаються та обнімаються. Але не все так просто у новій коаліції. Мені хочеться, щоб депутатська більшість не забувала про вимоги Майдану, а про ці вимоги якраз і дуже мало сказано у коаліційній угоді.
Я у депутатську більшість вирішив не вступати, оскільки в коаліційній угоді не передбачено пункту про захист національних інтересів, а також жодним словом не сказано про боротьбу з олігархами. Одна з ключових вимог Майдану якраз і була – боротьба з олігархізацією країни.

Олег Барна, Блок Петра Порошенка, обраний по виборчому округу №167:
– У перший день роботи в парламенті, як і зараз, мене сповнюють відчуття великої відповідальності. Я розумію, що ця Верховна Рада або стане переломною в історії України і нарешті запрацює для людей, або ж ця Верховна Рада буде найкоротшого скликання в історії України. Бо якщо ми нічого не зможемо змінити, то вже навесні нам нема там чого робити.
Про якісний склад парламенту я поки що нічого не можу говорити. Тільки голосування за принципові рішення вже найближчим часом покаже хто є хто у новому парламенті.

Тарас Юрик, Блок Петра Порошенка, обраний по виборчому округу №165:
– Враження та емоції від першого сесійного засідання Верховної Ради пов’язані насамперед з надіями та сподіваннями. Найбільша моя емоція – це віра в те, що ми зможемо змінити країну і відповідно виправдати сподівання наших виборців.
Я вже визначився у якому парламентському комітеті хотів би працювати, але поки що не можу цього озвучувати, оскільки йде процес формування комітетів всередині коаліції.

Тарас Пастух, самовисуванець, обраний по виборчому округу №163 :
– Після першого сесійного засідання у мене відчуття оптимістичні, оскільки вдалося сформувати конституційну більшість. Сподіваюся, що всі принципові питання будуть вирішені дуже швидко. Зокрема, надіюсь, що цього тижня буде повністю сформований Кабмін, оскільки далі нема куди тягнути – країна перебуває у стані війни.
Буду працювати у фракції “Самопоміч”, яка входить в коаліцію. У фракцію я ще не вступив, оскільки я є членом Української народної партії. Відповідно, щоб вступити у фракцію іншої партії, потрібно рішення політичної ради УНП. У суботу таке рішення вже прийнято, тому за день-два я вже зможу долучитися до фракції “Самопомочі”.
У Верховній Раді я хочу працювати у комітеті оборони та національної безпеки. Обрав саме цей комітет, бо у парламент я прийшов з фронту і там на фронті залишилися мої колеги, з якими я служив.

Роман Заставний, Народний фронт, обраний за партійним списком:
– Дуже приємно, що Верховна Рада у перший день своєї роботи продемонструвала злагодженість своїх позицій і в рекордні терміни вдалося прийняти кілька важливих рішення. Зокрема, це – формування коаліції та обрання прем’єр-міністра і голови Верховної Ради. Впевнений, що Кабінет Міністрів буде сформований уже найближчому пленарному засіданні, тобто завтра. Можливо не повністю буде сформований Кабмін, але впевнений, що ключові міністри будуть призначені саме завтра.
Слід зауважити, що це перша коаліція у Верховній Раді, в якому входить п’ять політичних партій. Це багато, тому потрібно більше часу для узгодження своїх позицій. Однак усе це необхідно, оскільки завдяки такій кількості політичних сил у нас є конституційна більшість – 302 депутати. Ця конституційна більшість нам потрібна для проведення реформ, яких від нас очікує суспільство.
Нам часто дорікають, що ми цього року тримаємось на позиках із-за кордону. Цього року ми отримали 8,6 млрд. грн позики із-за кордону, але повернули 9,1 млрд грн боргів. І це при тому, що країна перебуває у стані війни. Те, що відбувається в економіці у цьому році дає підстави нам вважати, що у нас є хороші перспективи для реалізації реформ і економічного зростання країни.
Вважаю, що вже в другій половині 2015 року буде відчутний позитивний ефект у нашій економіці.
Я висловив бажання працювати у парламентському комітеті податкової і митної політики, оскільки у мене є чимало напрацювань у цій сфері. Але якщо рішення коаліції буде іншим, то з задоволенням попрацюю і в іншому комітеті.

Микола Люшняк, Блок Петра Порошенка, обраний по виборчому округу №166:
– З парламентським комітетом я уже визначився, планую працювати в аграрному комітеті.  Перші враженні приємні, оскільки є відчуття того, що наша країна змінилася. У створеній коаліції є більше 300 народних депутатів і це свідчить про те, що ми рухаємося у напрямку європейського розвитку. Перед стоять непрості завдання, але я переконаний, що ми впораємось із ними і все буде гаразд.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися