Олег Макогін: «Jazz Bez» – це музика серця та розуму

33333««Jazz Bez» – це не обов’язково класична джазова музика, а швидше фестиваль, який пропагує композиції на стику різних музичних стилів і напевне у цьому його успіх», – розповідає директор джазового фестивалю «Jazz Bez», який з 11 по 14 грудня відбудеться у Тернополі уже вдев’яте.

Фестиваль «Jazz Bez» у Тернополі скоро відсвяткує десятий ювілей. А як взагалі виникла ідея організувати фестиваль, який би об’єднував міста Польщі та України?

Фестиваль «Jazz Bez» розпочався зі Львова чотирнадцять років тому. Головним організатором виступає Львівське мистецьке об’єднання «Дзиґа» під керівництвом Маркіяна Іващишина. Фестиваль задумувався як транскордонний міжнародний захід, який повинен об’єднувати міста України та Польщі. Спочатку це були лише Перемишль та Львів. Сьогодні більше десятка міст із однієї та іншої сторони разом творять джазову культуру у двох країнах.

Як все відбувається? У рамках фестивалю музиканти виступають у різних містах, кожного дня на сцені інша група. Причому тривалість дійства у всіх містах різна, наприклад, у Тернополі цьогоріч буде 4, а у Львові – 9 днів.

Загалом, «Jazz Bez» – це не обов’язково класична джазова музика, а швидше фестиваль, який пропагує композиції на стику різних музичних стилів і напевне у цьому його успіх.

Чия ідея проводити фестиваль «Jazz Bez» у Тернополі?

П’ятнадцять років тому у Тернополі був дуже популярний шансон та попса. Тоді ми, маючи лише заклад «Шинок», перші відмовилися від такої музики. Ми хотіли змінити місцевий репертуар та шукали цікавих тернопільських музикантів. Першими відгукнулися на нашу пропозицію хлопці із гурту «С.К.А.Й.» і саме так навколо «Шинка» почали гуртуватися музиканти, які творили відмінну музику від тієї, яка звучала по радіо. Звичайно, що нам це сподобалося і ми були зацікавлені у розвитку такої музичної культури у Тернополі.

Так склалася доля, що у 2006 році ми познайомилися із організатором львівського фестивалю «Jazz Bez» Маркіяном Іващишином, який запропонував Тернополю приєднатися до цього міжнародного фестивалю. І у 2006 році фестиваль вперше проводили два міста з Польщі – це Люблін та Перемишль та два з України – Львів та Тернопіль.

Тернополяни – це поціновувачі джазу?

Скажу чесно, що ми не знали, чи є у Тернополі джазова аудиторія. Так, ми тоді ризикували. Проте сподівання виявилися немарними. Тернополяни із задоволенням ідуть послухати виступи європейських виконавців, які приїжджають у наше місто лише у рамках цього фестивалю.

Джазові виконавці, перед тим, як приїхати у будь-яке місто, також спілкуються між собою, переглядають відгуки. І усі вони стверджують, що тернополяни – це дуже вдячна публіка, яка гарно сприймає навіть складну музику. Для музикантів виступати у Тернополі – це насолода.

Якщо охарактеризувати тернопільську публіку, то це інтелектуали, які хочуть чути справжню музику для серця та розуму.

Цього року, окрім традиційних трьох днів фестивалю у Драматичному театрі, запланований також виступ у Катедральному соборі.

Якось ми почули програму львівського музиканта, саксофоніста Михайла Балога, яка базується на візантійських церковних співах та григоріанських хоралах. Тобто основа цієї програми – це церковна музика, яка зазнала певної обробки. Якщо це духовна музика, то вона повинна звучати у відповідному місці, тобто у храмі. Таким місцем стала Катедра, адміністрація якої дала згоду на проведення цього концерту. Не важко було домовитися. Скоріше з отцями обговорювали моменти, коли має відбутися концерт, щоб не заважати звичному життю Катедрального собору. Цей концерт у першу чергу організовується для волонтерів, які допомагають бійцям АТО. Він є безкоштовним. Будемо раді бачити усіх тернополян!

Хочу додати, що ми намагаємося шукати цікавих музикантів, які будуть виступати перед тернопільською публікою. Наразі нам це вдається і ми будемо продовжувати свою роботу, адже хочемо, щоб фестиваль жив у Тернополі якнайдовше!

****************

З 11 по 14 грудня у Тернополі відбудеться міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez 2014». Протягом цих днів у наше місто завітають джазові виконавці зі світовим ім’ям.

11 грудня о 19.00 год. концерт у Драматичному театрі. Концерт відомої джазової виконавиці Мар’яни Садовської та контрабасиста Марка Токара. Також звучатимуть вишукані енергетичні твори у виконанні октету із чотирьох контрабасів та чотирьох жіночих вокалів.

12 грудня о 19.00 год. концерт у Драматичному театрі. Від американської романтики до української ностальгії. Соліст, піаніст, шоумен, лауреат премії Artists International Володимир Зайцев виступить на фестивалі у супроводі симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Кріля.

13 грудня о 19.00 год. концерт у Драматичному театрі. У Тернопіль приїдуть два польські джазові колективи – «Shofar» та «FUTUREthno». Перший гурт – це проект трьох найкращих польських джазменів, а їх музика – неперевершене поєднання етнічних мотивів та фрі-джазу. Учасники ж гурту «FUTUREthno» єднають досвід та талант, шукаючи мистецького консенсусу у багатогранному змаганні епох, культур та ментальностей.

Квитки на ці три дні фестивалю можна купити у барі «Коза» та у касі Драматичного театру.

14 грудня о 16.30 год. концерт гурту «ΕΣΧΑΤΟΦΟΝIΑ» відбудеться у Катедральному соборі. Вхід на цей концерт безкоштовний.

До слова, організаторами фестивалю «Jazz Bez» у Тернополі є мистецьке об’єднання «Коза», Тернопільська міська рада та музичний центр «Бастер».

Вам також може сподобатися