На Введення здоровий грошовитий хлопець – бажаний гість

56443У четвер, 4 грудня, греко-католики та православні святкують празник Введення в храм Пресвятої Богородиці, одне з 12-ти найбільших свят у році. У цей день святі Йоаким і Анна – батьки Пречистої Діви Марії – відвели свою доньку на службу Богові у храм Єрусалима.

Йоаким і Анна довго були бездітними. Вони дали обітницю Богові, що, коли у них з’явиться дитина, віддадуть її на виховання до храму. Коли Марії виповнилося три роки, вони привели її до первосвященика Захарії, батька святого Йоана Предтечі. Як розповідається в Євангелії Іакова, «Марія виховувалася, як голубиця, у Храмі Господньому й одержувала вона їжу з рук ангелів». Згодом Богородиця під наглядом священиків дістала досить високу освіту та навчилася виконувати різноманітну ручну жіночу роботу. В Єрусалимі Пресвята Богородиця перебувала аж до заручин з Йосифом.

З народною назвою свята – Введення – у деяких місцевостях пов’язана легенда. У цей день нібито Бог відпускає праведні душі подивитися на своє тіло. «Душа видить своє тіло, тому й Видіння». На підставі цієї легенди свято Введення, Введіння називають іноді ще й Видіння. Вважалося, якщо сніг випаде до Введення – він обов’язково розтане, а коли після Введення – то ляже зима («як Введення мостить мости, а Микола гвіздки забиває, то зима лютою буде»). Існували й інші прикмети: скільки на Введення води, стільки на Юрія трави; якщо є на Введення вода, то буде в мисці молоко.

У селян були й забобони, пов’язані зі святом Введення. Вважалося, хто першим цього дня зайде до хати, той буде “полазником”, тобто тим, що приносить добро або якесь лихо. Сусіди намагалися зранку не заходити одні до одних у гості, щоб потім не було нарікань, що це вони принесли в дім нещастя. Коли на Введення до хати першим ввійде молодий, гарний, здоровий чоловік із грошима, то це хороша прикмета – весь рік у домі будуть усі здорові і вестимуться гроші. Коли до хати зайде жінка і щось позичатиме – поганий знак.

Джерело: Високий замок

Вам також може сподобатися