Через ДП “Укрспирт” аграрії Чортківського району перекрили трасу

10Аграрії Чортківського району разом з працівниками Марилівського спиртзаводу, представниками Самооборони Майдану та Автомайдану Чортківського району вдруге провели протестну акцію на трасі Доманово – Чернівці – Київ в селі Нагірянка.

Люди невдоволені порушеннями ДП «Укрспирт» у розрахунках за отриману сільськогосподарську продукцію та ліквідацією статусу юридичної особи Марилівського спиртзаводу. Понад десять мільйонів гривень боргує ДП «Укрспирт» перед приватними аграрними підприємствами району. А Марилівське МПД доведене до банкрутства, кажуть чортківчани.

На своїй сторінці у Фейсбуці екс-голова Чортківської РДА Віктор Шепета пише:

Вимоги протестувальників не змінні:
– погашення ДП “Укрспирт” заборгованості перед аграрними підприємствами за здану кукурудзу в сумі понад 10 млн. грн.,
– відновлення роботи та повернення статусу юридичної особи заводу, як одного із найбільших підприємств області,
– звільнення керівництва Укрспирту та розслідування їхньої безгосподарності.

Протест з перекриттям траси відбувається вже вдруге. 30 листопада жителі Чортківського району з тими ж вимогами перекривали трасу, проте за тиждень часу нічого не змінилося.

Народний депутат України, обраний по виборчому окрузі №167 з центром у Чорткові, Олег Барна каже, що якщо ситуація не мінятиметься й надалі, то люди можуть взятися до більш радикальний дій.images

– Вимоги людей це зняти директора «Укрспирту» Лабутіна, – раз. Далі, всім підприємствам спиртової галузі області повернути статуси юридичних осіб. При Кабінеті Міністрів створити комісію з залученням СБУ, прокуратури щодо розслідування діяльності Лабутіна. Завтра їде делегація в Кабінет Міністрів. Тут прийняли рішення, якщо делегацію не приймуть і не врахують вимоги, значить, буде через тиждень більш серйозніша акція, – повідомив Олег Барна кореспонденту «Доби».

У свою чергу ДП «Укрспирт» ще 27 листопада на своєму офіційному сайті  звинувачувало сільгоспвиробників у висуненні безпідставних ультиматумів. 26 листопада була проведена тристороння зустріч ДП «Укрспирт» з аграріями Тернопільщини у приміщенні Тернопільської ОДА, яка не дала жодних результатів.

– На жаль, продуктивною ця зустріч не була і перевести діалог у конструктивне русло не вдалося. Єдиною метою місцевих аграріїв було висловити свої обвинувачення та ультиматуми. У той час як відмовилися коментувати, для чого у своїх зверненнях вони завищили суму заборгованості з 7 до 11 мільйонів гривень, а також стверджували про грубі порушення строків виплат, хоча строки ще не пройшли, – заявили на сайті державного підприємства.

Крім цього, в ДП «Укрспирт» повідомляють, що державне підприємство без нагальної потреби пішло на зустріч аграріям Тернопільщини, закупивши в них зерно з умовою, що представники аграрних підприємств згодні на можливі затримки виплат та усвідомлюють таку загрозу.

В ДП «Укрспирт» у тому ж повідомленні від 27 листопада вказують, що підприємством розглядається досить різкий вихід від своїх зобов’язань, якщо аграрії не погоджуються чекати на виплату:

– ДП «Укрспирт» не відмовляється від своїх зобов’язань та готове їх виконати. Хоча, якщо подібний варіант Тернопільських аграріїв не влаштовує, ми готові повернути їм закуплене зерно.

Джерело: Доба

Вам також може сподобатися