Диких качок на Ставі можна підгодовувати кукурудзою та вареною картоплею

thumb_52089_news_mДикі качки та лиски гуртуватимуться на тернопільському Ставі доти, доки він цілком не вкриється кригою. Потім ці птахи перелітатимуть з водойми на водойму, де не замерзла вода, і таким чином шукатимуть собі їжу, пояснює доцент кафедри ботаніки і зоології педуніверситету, кандидат біологічних наук Дмитро Страшнюк.

Нагадаємо, у останні дні на тернопільському Ставі збираються десятки, а то й сотні диких птахів. Відтак, у багатьох тернополян виникає питання, чи можна цих птахів підгодовувати і чим вони живляться.

– На Ставі цієї птиці зараз багато, бо на ділянках, де ще не замерзла вода, вони шукають собі їжу, – розповідає пан Страшнюк. – Загалом в Тернополі утворилися зимуючі популяції качок та лисок. Багато з них гуртуються на відстійниках цукрового заводу у Великій Березовиці. Там є чотири ставки.

Загалом там, де вода не замерзла, ці птахи і тримаються, продовжує зоолог. Приміром, сидять вони там, де є ополонки.  А якщо навколо все замерзне, ці птахи знайдуть вихід із ситуації.
– Вони летять в Івано-Франківську область на Бурштинську ГЕС. Там тепла вода, тому вона не замерзає, – каже Дмитро Страшнюк. – Відтак качки і лиски можуть там спокійно перезимувати.

До слова, лиски харчуються рослинною їжею та дрібними безхребетними. Подібне вживають і дикі качки. Хоча приміром, качка може їсти і варену картоплю, кукурудзу, пшеницю, зауважує зоолог.  Тому любителі природи, які мають бажання підгодовувати цих птахів, можуть це робити. Проте їжу не варто кидати у воду, бо вона потоне. А викладати її вздовж берега.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися