На Тернопільщині учасники АТО отримують земельні ділянки за спрощеною процедурою

zemelni-diljankuЗ початку впровадження ініціативи Держземагентства про соціальну допомогу сім’ям військовослужбовців, які захищають територіальну цілісність нашої держави, у Тернопільській області 97 учасників АТО вже отримали у власність земельні ділянки.

Зокрема: для ведення садівництва – 92 ділянки площею 9,2 га, для ведення особистого селянського господарства – 5 ділянок площею 7 гектарів.

– Загалом від учасників АТО до землевпорядної служби надійшло близько 260 заяв на отримання дозволу щодо розроблення документації із землеустрою стосовно відведення земельних ділянок. На сьогодні спеціалісти видали 226 дозволів на площу понад 42 гектари, – повідомив начальник Головного управління Держземагентства в області Віктор Мартинюк.

Посадовець підкреслив, що надання у власність учасникам АТО землі здійснюється у спрощеному порядку.

– Надання у власність земельних ділянок визначено ст. 118 Земельного кодексу України за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав у відповідний територіальний орган Держземагентства заяву, копію паспорта й ідентифікаційного кода та документ, який посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо). Всі решта документів, які є додатками до заяви, ми робимо власними силами, таким чином полегшуємо участь бійців у цьому процесі. Кожного військовослужбовця цікавить тільки одне: коли отримати документи на руки та поставити свій підпис у проекті відведення земельної ділянки, – зазначив головний земельник області.

Вартість послуг земельників складає близько 553 грн., при цьому оформлення документів родинам воїнів, які загинули в АТО, є безкоштовним.

Учасникам АТО, враховуючи бажання жити і працювати ближче м. Тернополя, здебільшого пропонуються земельні ділянки поблизу обласного центру на землях Тернопільського району.

– Йдучи назустріч воякам, не робимо територіальної прив’язки. На сьогодні ми доопрацьовуємо земельні ділянки на території селищної ради В. Бірок. Земельний масив там складається із 141 ділянки і на 120 видано дозволи. Решта вільних ділянок, за рішенням селищної ради, зарезервовані для жителів В. Бірок, які беруть участь у військових діях. Також земля для потреб воїнів АТО виділена у Стегниківцях та М. Ходачкові. Готуються ще два земельних масиви в селі Ігровиця та поблизу м. Тернополя. Якщо ж від бійців АТО надходять заяви з проханням набуття права власності на землю в інших районах області, то намагаємось ці прохання задовольнити, тим самим розвантаживши Тернопільський район, в якому вільних земельних ділянок майже не залишилося, – каже Віктор  Мартинюк.

У загальному, підкреслив посадовець, передбачено формування ще близько 100-150 земельних ділянок для учасників АТО.

– Я сподіваюся, що та кількість жителів нашої області, які беруть участь у бойових діях на Сході, вже зупиниться і не буде збільшуватись. Але ж ми не знаємо, як розвиватимуться події, тому скільки буде учасників АТО, стільки будемо шукати землі для задоволення їхніх потреб, – зауважив пан Мартинюк.

Зазначимо, що на земельних ділянках, які видають учасникам АТО і їх родинам, вони мають право будувати будинки площею до 300 кв. м. Законодавство дозволяє на цю будівлю оформляти адресний номер і реєструватися за місцем проживання.

Також головний земельник області виступає з ініціативою отримання права на полегшену процедуру оформлення земельних ділянок для волонтерів, які, ризикуючи своїм життям і здоров’ям, у «гарячі точки» доправляють допомогу нашим воїнам.

– Самі волонтери неоднозначно сприймають цю ініціативу. Перше запитання, яке в них виникає: «Наскільки це буде правильно?». На мій погляд, це законно і по- людськи правильно. До прикладу, особисто знаю тернопільських автомайданівців, які більше чотирьох разів на власних транспортних засобах потрапляли під обстріли, доставляючи різний провіант на передову. Невже вони не достойні того, щоб їм оформити документи на рівні з учасниками АТО? – розмірковує Віктор Мартинюк.

Обласний земельник розуміє, що зловживання з волонтерами можуть бути більші, ніж з бійцями АТО.

– Я не хочу давати оцінку якимось імовірним діям, але на Тернопіллі реальних волонтерів, які постійно їдуть на лінію фронту, ми знаємо в обличчя, стикаємося з ними ледь не щодня, тому їм потрібно якось віддячити та чимось посприяти за їхню жертовну роботу, – резюмує пан Мартинюк.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися