З Тернопільщини втікають хлібопекарі

09За статистикою в Тернопільській області на одну людину в добу припадає 35 грамів хліба!

При фізіологічній нормі споживання 104 кг хліба на одну особу в рік і чисельності населення Тернопільської області 1 млн. 71 тис. осіб обсяги нормативного (і вважаємо фактичного споживання) хліба і хлібобулочних виробів складають близько 111 тис. тонн на  рік або 305 тонн на добу. З них хлібопекарськими підприємствами області, які звітують про обсяги виробництва, в рік виробляється до 13 тис. тонн хліба, що складає 12% до норми. Тобто фактично за звітом виходить, що на одну людину на добу припадає лише 35(!) грамів хліба.

В області, згідно з даними державної статистики про виробництво хліба і хлібобулочних виробів, звітує 23 хлібопекарських підприємства сумарною виробничою потужністю до 200 тонн хліба  на добу або 70 тис. тонн в рік. За 10 місяців 2014 року ними вироблено та реалізовано споживачам 10427 тонн хліба і хлібобулочних виробів, що на 828 тонн або на 7,4% менше, ніж за відповідний період 2013 року.

З них: пшеничних сортів хліба вироблено 3727 тонн (на 304 тонни або 7,5% менше);  житньо-пшеничних сортів – 5234 тонни (на 476 тонн або 8,3% менше); булочних виробів  – 1444 тонни (на  58 тонн або 3,9% менше).

Наявні виробничі потужності тернопільських хлібопекарських підприємств використовуються на досить низькому рівні, коефіцієнт їх використання складає близько 18%.

За 10 місяців 2014 року робота основних хлібопекарських підприємств області   характеризується наступними показниками:

Нарощування обсягів виробництва забезпечили:

– підприємства Бережанського району (ТОВ «Флюк», ПП Андріїв Р.Т.), якими вироблено  284 тонни хлібобулочних виробів, що на 25 тонн або 9,7% більше минулорічного;

– ПП «Розтоки» Зборівського району, яке виробило 70 тонн хліба, що на 5 тонн або 7,7%  більше;

– підприємства Тернопільського району (ПП Хіта М.А., ТОВ «Хлібодар плюс», ТОВ «Ларс»), які виробили 659 тонн хлібобулочних виробів, що  на 48 тонн або 7,9% більше, ніж за 10 місяців 2013 року;

– ПП «Колобок» (Чортківський р-н), яким вироблено  599 тонн хлібобулочних виробів, що на  54 тонни або 9,9% більше;

– ПП «Адріатика» (Заліщицький  р-н), яким вироблено 249 тонн хліба, що на 5 тонн або 2% більше минулорічного.

– ПП «Моноліт» (м. Тернопіль), яке збільшило виробництво більш ніж на 20%.

Решту виробників області скоротили випуск хлібобулочних виробів.

– ТОВ «Бучачхлібпром»  (Бучацький р-н), яке виробило 934 тонни хлібобулочних виробів,  що на 119 тонн або на 11,3% менше, ніж у 2013 році;

– ТОВ «Микулинецький хлібозавод» Теребовлянського району виробив 460 тонн хліба,  що на 61 тонну або 11,71 %  менше минулорічного;

– ПП «Бекерай» Кременецького району виробило 801 тонну хлібобулочних виробів (на  65 тонни або на 7,5% менше);

– ПП Прохоров (Козівський р- н) виробив 120 тонн продукції, що на  9 тонн або 7% менше;

– ТОВ «Надзбруччя-хліб» Підволочиського  району виробило 1840 тонн хлібобулочної продукції, що на 177 тонн або  8,8% менше;

– підприємства Шумського району  (ПП «Шумськ хліб», ПП Шевчук В.В., ПП Вознюк О.Д.) виробили 664 тонни хлібобулочних виробів (на 174 тонни або 20,8% менше минулорічного);

– найпотужніше  хлібопекарське підприємство області ТОВ «Тернопільхлібпром» (м. Тернопіль) продовжує скорочувати виробництво і з початку поточного року виробило 3,4 тис. тонн хлібобулочних виробів або на 320 тонн (-7%)  менше минулорічного.

Враховуючи, що обсяги споживання хлібобулочної продукції населенням практично не скорочуються, чим можна пояснити, що основні виробники хліба, такі  як ТОВ «Тернопільхлібпром», ТОВ «Надзбруччя-хліб», ПП «Шумськ-хліб», ТОВ «Бучачхлібпром», ТОВ «Микулинецький хлібозавод» та інші продовжують втрачати ринки збуту, обсяги виробництва і фінансові поступлення від реалізації продукції? Оскільки дефіциту з хлібобулочними виробами на Тернопільщині немає і у цьому можна пересвідчитись, прийшовши у будь-який продуктовий магазин, тому й логічно запитуємо: а де ж береться ще майже 100 тис. тонн випічки? Невже левова частка хлібного бізнесу знаходиться в тіні? Допомогти розібратися журналістам «Номер один» взялися фахівці департаменту агропромислового комплексу ТОДА.

На їхнб думку, близько 13-15 тис. тонн хлібобулочних виробів завозиться і реалізується в  області виробниками сусідніх регіонів (в основному ТОВ «Агробізнес» м. Волочиськ і виробниками Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської та інших областей). Розрахунково в межах до 20-25 тис. тонн хліба для власного споживання випікається  самим населенням в сільській місцевості. Решту хлібобулочної продукції, а це близько 50-58 тис. тонн в рік, виробляється великою кількістю малих приватних юридичних структур та фізичних осіб-підприємців, які займаються випічкою хліба без обліку, працюють за спрощеною системою оподаткування і про виробництво не звітують. А сталося так, на нашу думку, через дії контролюючих та правоохоронних органів, які заганяють хлібопекарну галузь у тінь. Вказана ситуація свідчить про непрозорість ринку хліба в області, що і є причиною збитковості легальних хлібопекарських підприємств та спричинює щорічне скорочення виробництва ними легального облікованого хліба.

Наші хлібопекарі втрачають конкурентні позиції і через великі ціни на муку, адже при рекордних врожаях на зернові продовольчої пшениці на Тернопільщині було вирощено тільки 30% від загального валу.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися