Діти, які отримали опіки у дитсадку, місяць проведуть у лікарні

10Двоє хлопчиків шестирічного віку із дитсадочка опинилися на лікарняних ліжках. Вони отримали серйозні опіки. Один із потерпілих навіть потрапив у реанімацію.

Трагедія сталася 2 грудня у дошкільному навчальному закладі №2. Помічник вихователя (далі – няня – прим. ред.), порушуючи правила техніки безпеки, поставила гріти елетрочайник на підвіконня, поруч із диваном, де гралися діти. Медики та батьки дітей розповідають, що вихователь мила діткам ручки після заняття з аплікації. Тим часом няня була у групі з дітьми. Усе сталося несподівано. Один із хлопчиків зачепив чайник рукою. Окріп вилився на спину та шию іншому хлопчику, який у той момент сидів на дивані. Зрештою, малюків госпіталізували в обласну дитячу лікарню. Дмитрик, який отримав більше опіків, день пробув у реанімації. Наступного дня дітей перевели у відділення опікової травми і пластичної хірургії, що у міській комунальній лікарні швидкої допомоги №1.

Обом хлопчикам потрібна пластика

– Стан обох хлопчиків наразі стабільний, – розповідає завідучий відділенням Андрій Ковальчук. – Дмитрик отримав опіки другого А, Б ступеня, ураження складає 15% поверхні тіла – попечені спина, плечі, поперек. Окрім того, у малюка розвинулася опікова хвороба. У Сашка опіки також другого А, Б ступеня. Постраждала права ручка. Площа ураження тіла складає 5%.  Обох хлопчиків прооперували. Їм зробили операції.  Ми видалили уражені фрагменти шкірних покривів із наступним закриттям біологічними пов’язками. Це є консервована ксеношкіра (шкіра тварин – прим. ред.), яка проходить ряд обробок і накладається на ділянки ураження. Вона виконує тимчасову функцію шкіри. Через два-три тижні, коли відновиться власна шкіра, ці імплантанти самі відшаруються з ділянок ураження.

11

На хлопчиків чекає довготривала реабілітація. За словами лікаря, можливо, їм робитимуть повторні перев’язки під наркозом. Адже дуже непросто лікувати таких дітей.

– Ми плануємо проводити поетапне очищення ран із використанням синтетичних пов’язок, – продовжує заввідділенням. – На ксеноімплантанти накладаємо спеціальні сорбенти, які прискорюють процес регенерації ран.

Ціна ксеноімплантантів нині становить 160 грн за 200 кв. см. А попечена ділянка у Дмитрика – декілька тисяч квадратних сантиметрів. Тому вартість матеріалів істотно збільшується. Плюс витрати на сорбенти, антибіотики, антисептики тощо. Вимальовується доволі кругла сума.

Втім, за словами батьків потерпілих дітей, лікування оплачують вихователь та няня, через халатне ставлення яких сталася біда.

– Вони щодня нас провідують, – розповідає тато Дмитрика Ярослав (прізвище не вказуємо з етичних міркувань – прим. ред.). – Плакали, видно, що дуже переживають через те, що сталося. З одного боку, нам шкода їх. Але, з іншого, ми привели в садочок здорову дитину, а потрапили в лікарню. У дошкільних навчальних закладах повинні мати якісь елементарні поняття про техніку безпеки. Невже так конче потрібно було ставити той чайник у кімнаті, де граються дітки?

«Завідувач перекладає вину на працівників”

Дмитрик відвідує цей садочок уже півтора року. Його батько, пан Ярослав, пригадує той день, коли сталася трагедія. Йому зателефонували вихователі і сказали, що Дмитрик попікся.

– Я був у закладі вже через 20 хвилин, тоді ж приїхала швидка, – говорить чоловік. – Бачив, що в Дмитрика вся спина червона, він дуже плакав. Ми одразу поїхали в лікарню. Йому зробили операцію. Та від болю він не може ні нормально спати, ні сидіти, ні рухатися. Лікарі дають знеболювальне. Ні Дмитрик, ні ми з дружиною досі не можемо оговтатися від того, що сталося.

Тато другого хлопчика, пан Ігор, (прізвище не вказуємо з етичних міркувань – прим. ред.) обурюється через халатне ставлення працівників дошкільного закладу до своїх обов’язків.

– Як можна впороти таку дурницю? – каже він. – Адже у цьому садку багато дітей з особливими потребами. Заклад відвідують гіперактивні діти, які мають затримку мовлення, вони потребують додаткової уваги.

Чоловіки підозрюють, що електрочайником у групі вихователі користувалися не вперше.

– Нам здається, трагічний випадок чекав свого виходу, – додає пан Ігор. – У садочку є спецкімната, де вихователі можуть ставити гарячий чайник чи влаштовувати собі чаювання. Зараз вони пояснюють, що хотіли зробити чай для дітей. Але навіщо було це робити, якщо за годину чи півтори до цього малеча поснідала?!

За словами батьків, завідувач садка, яка приходила до дітей у лікарню, перекладає усю провину на вихователя та няню. Але рідні впевнені, що винен кожен із цих працівників, а тим паче – керівник.

– Я не вірю, що той чайник з’явився у групі того ж дня, – каже тато Сашка. – Сьогодні вони поставили чайник з окропом, а завтра що? У групі почнуть борщі варити? Куди дивилася завідуюча? Невже працівники не знають елементарних правил безпеки? Ми переконані, що за цю трагедію повинні спільно відповідати не тільки ті особи, які були на зміні, а й керівництво закладу.

У садку не було навіть «Пантенолу»

Мама Сашка, пані Наталія, здивувалася, що в дитсадку не було найнеобхідніших препаратів, які потрібно використосувати у таких випадках.

– Я приїхала дуже швидко, через кілька хвилин під’їхала і бригада швидкої, – продовжує жінка. – У Саші вся рука аж до плеча була вкрита пухирями, дуже червона. До приїзду медиків працівники садочка мастили уражені ділянки збитим яєчним білком. Я здивувалася, що в їхній аптечці не було такого простого засобу, як «Пантенол». Діти отримали страшенний стрес. Кожен із нас хоча б раз у житті обпікав принаймні палець і знає, як це боляче. А тут обпечена уся рука і далі – спина, плечі, шия. Безумовно, вихователі не хотіли, щоб таке трапилося. Але вони порушили правила техніки безпеки. Добре, що ще так все обійшлося. А не дай Боже, той окріп потрапив комусь із малюків на обличчя чи в очі. Так можна й калікою на все життя стати! А скільки випадків відомо, коли через сильні опіки та великі ураження шкіри діти навіть помирали. До того ж можна мати нормальну аптечку в дитсадку, а не викачувати по шкірі яйця! Будь-який лікар знає, що ні яєць, ні олії не можна використовувати при опіках. Тим паче, медсестра повинна знати, як діяти, щоб надати першу медичну допомогу своєчасно.

Наш журналіст зустріла в лікарні вихователя та няню. Жінки і справді були в пригніченому настрої. Коментувати ситуацію відмовилися.

Завідувач дитсадка №2 Надія Безкоровайна каже, що стався дуже прикрий інцидент у їхньому закладі. Не тільки у батьків, а й у всіх працівників закладу – великий шок.

– Після випадку, який стався у нас, потрібно бити у всі дзвони, – каже вона. – На таких ситуаціях повинні вчитися всі розумні люди, всі організації, які займаються вихованням дітей. У нашому садочку сум, розпач, велике горе. Чому няня це зробила? Пояснити не може ніхто. Ми забороняли користуватися електрочайником, усі працівники ознайомлені з правилами техніки безпеки, ставили підписи в інструкції. Правоохоронці мали змогу ознайомитися з усіма документами одразу після того, як стався нещасний випадок.

За словами пані Надії, 2 грудня вона приходила на заняття в ту групу. Жодного чайника тоді не було. Згодом вона пішла на заняття в іншу групу.

– У нас є кімната психологічного розвантаження, де всі вихователі та їхні помічники можуть спокійно попити чаю чи підігріти їжу у неробочий час, – додає вона. – Після того, як ми викликали швидку, батьків і відправили малюків у лікарню, я відразу звільнила цю няню з роботи. Вихователь написала заяву за власним бажанням. Наш заклад відвідують діти з особливими потребами – гіперактивні, гіпоактивні, меланхоліки, з вадами мовлення. Вони потребують особливого догляду та піклування. Тому те, що сталося, пробачити не можна. Слідчий запитав мене, чому я звільнила няню того ж дня. Я йому прямо відповіла: «А що ви хочете, щоб вона ще когось ошпарила?!»

Садок відвідують діти з особливими потребами

Завідувач наголосила, що вона співчуває батькам та дітям і не відмовляється від відповідальності. Вона разом з іншими працівниками згідна допомагати матеріально та морально родинам потерпілим. За словами завідуючої, увесь колектив закладу осуджує тих працівників, через халатну поведінку яких сталася така велика прикрість.

Водночас вона зауважує, що няня, яка порушила техніку безпеки, була сумлінним працівником. І батьки, і колеги знають її як добру, чуйну, охайну людину. Чому вона таке зробила? Ніхто не знає.

У той же час Надія Безкоровайна каже, що до приїзду швидкої дітям надали першу медичну допомогу. Старша медсестра Емілія Дмитерко пояснює, що «Пантенолу» в їхній аптечці і справді не було. Адже раніше такого ніколи не траплялося. Вона мала тільки гель «Спасатель», який також можна використовувати при опіках тіла.

– Ми одразу змочили дітей холодною проточною водою, потім мастили тіло збитим яєчним білком, – розповідає вона. – Лікарі швидкої нанесли на уражені ділянки тіла «Пантенол».

Після трагічного випадку, який стався, медсестра пообіцяла поповнити аптечку закладу більшим арсеналом медзасобів, принаймні придбати хоча б «Пантенол». Прикро, звісно, що такий відомий та справді важливий препарат у закладі з’явиться вже після того, як сталася біда.

За інформацією сектору зв’язків із громадськістю управління МВС України в Тернопільській області, за цим фактом порушили кримінальне провадження за Ч1. ст. 137 Кримінального Кодексу України «Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей». Триває слідство. Використання електрочайників у дошкільних навчальних закладах заборонене. У цьому випадку передбачена така відповідальність: штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Коментар експерта

Ольга ПОХИЛЯК, начальник управління освіти та науки міськради:

– Ми створили спецкомісію для перевірки цього факту в дитсадку. Для всіх нас діти – це найсвятіше. Тому ми, освітяни, не маємо права допустити повторення таких інцидентів у закладах, які займаються вихованням дітей.

У даному випадку спрацював і людський фактор. Няня зробила помилку, яка є неприпустимою. Адже спричинила серйозні наслідки для здоров’я дітей. Ми постійно проводимо інструктажі з усіма працівниками як дошкільних, так і інших навчальних закладів щодо дотримання техніки безпеки. Нині управління ініціювало додаткові навчання в решті закладів, аби ще раз наголосити на тому, що життя та здоров’я дитей – найважливіше. Ми дуже сподіваємося, що надалі працівники обов’язково дотримуватимуться всіх правил, прописаних в інструкції з техніки безпеки.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися