«Липові» замінування обійшлися Тернополю у чверть мільйона гривень

bimbaУ сотні тисяч гривень обійшлися Тернополю провокативні повідомлення про замінування адміністративних будівель обласного центру. Протягом місяця правоохоронні органи отримали їх більше десяти. На кожне служби зреагували належним чином і, на щастя, жодної небезпеки для громадян не виявили. Втім у копієчку екстрені служби міста «влетіли».

У зв’язку з важкою політичною та економічною ситуацією в країні, силові структури області опинилися у скрутному становищі, та тут ще й доводиться витрачати гроші на вітер. А все через чиїсь далеко не веселі жарти про замінування. Лише протягом місяця у Тернополі двічі «заміновували» автовокзал, «Укрпошту», обласну адміністрацію. Торкнулися ці неприємності колективу Антимонопольного комітету, водоканалу, обленерго. За попередньою інформацією, більшість дзвінків надійшло з Луганської та Донецької областей. Зрозуміло, що телефонні «терористи» роблять це, аби дестабілізувати ситуацію у нашому регіоні. Звичайно, не може не тішити, що реальній загрозі тернополяни насправді не піддавалися, але, як кажуть, береженого Бог береже. Тому рятувальні служби змушені реагувати на кожне повідомлення, щоб убезпечити людей від нещастя.

При повідомленні про замінування на місце події виїжджає одразу кілька служб. Серед них: пожежно-рятувальна, співробітники УМВС, прокуратури, Служби безпеки України та екстреної медичної допомоги. До слова, саме перша терпить найбільше збитків від «липових» викликів.

Як стало відомо «Номер один», лише виїзд цистерни з водою пожежно-рятувальної служби обходиться у 13 134 грн. Якщо ж на місце події виїжджає машина оперативного штабу, що трапляється у більшості випадків, то вартість робіт зростає до 20 тис. грн. Збитки кваліфікують у службі як побічні. У вартість входять витрати на амортизацію машин, паливно-мастильні матеріали, заробітну плату працівників та експлуатацію технічних засобів.

Трохи менші збитки терпить управління УМВС в Тернопільській області. Виїзд оперативної групи обходиться правоохоронним органам близько 5 тис. грн. Менше колотнечі з виїздами прокуратури та Служби безпеки України. Ці служби приїжджають уже після оперативників в основному для того, аби зібрати інформацію та задокументувати випадок. Відтак вони несуть лише транспортні витрати.

Ще один підрозділ, який оперативно реагує на повідомлення, – екстрена медична служба. Хибний виклик обходиться їй майже у 1087 грн. За словами керівника служби Михайла Джуса, у структуру витрат входить заробітна плата лікарів, вартість паливно-мастильних матеріалів тощо.

А тепер проста арифметика: сумарно витрати служби на один хибний виїзд становлять близько 26 тис. грн. Враховуючи, що таких повідомлень протягом місяця було більше 10, то за цей період втрати області становлять майже чверть мільйона гривень.

Загалом відшкодування збитків структури можуть вимагати з «телефонного» терориста. При умові, що його особу буде встановлено і він відповідатиме за свої злодіяння перед судом. Та враховуючи, що більшість повідомлень надійшли з кризового східного регіону, сподіватися на те, що порушників покарають, марно.

Як і на компенсацію втраченого робочого часу працівників, які на момент повідомлення були евакуйовані з будівель. Попри це правоохоронні органи просять тернополян не сіяти паніки і зберігати спокій. В іншому випадку жителі нашого міста лише допоможуть телефонним «терористам» виконати своє головне завдання – розхитати ситуацію у західному регіоні.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися