Товщина криги на водоймах Тернопільщини – небезпечна

33Товщина криги на водоймах Тернопільщини – небезпечна, попереджають рятувальники. На тернопільському ставі вона сягає від 10 до 15 сантиметрів. Через досить мінливу погоду місцевим рибалкам радять не виходити на лід. Рятувальники просять батьків пильнувати своїх дітей. Під час канікул школярі масово виходять на ставки та озера, аби покататися.

Місця, де сильна течія, та ділянки біля берега становлять найбільшу загрозу, констатують рятувальники.

– На нашому озері ми бачимо, що є проталини. Мої хлопці виходили там на Дальному пляжі, то якщо ближче до берега – 10-15 сантиметрів, то чим ближче до середини, крига все тоншає і тоншає. Бо вода неоднаково вистигає. На середині є проталини, тому дуже небезпечно виходити на таку кригу, – розповідає начальник рятувально-водолазної служби Тернопільщини Василь Козак.

Правила безпечної риболовлі на кризі прості, кажуть рятувальники: не пробивати поруч багато лунок, не збиратися великими групами на одному місці, а тим більше біля берега. Варто завжди мати при собі мотузку п”ятнадцяти-двадцяти метрів довжиною. Небезпечним є лід, товщина якого менша п”яти сантиметрів. Застерігають рятувальники не лише рибалок, а й дітей, кататися на ковзанах і гратися на кризі поки що не можна.

– Товщина криги витримує одного перехожого товщиною 5-7 сантиметрів. Для двох перехожих крига має бути не менша 15 сантиметрів. Ми звертаємося до вчителів і батьків, для масових ігор товщина криги має бути не менше 25 сантиметрів. Застерігаємо також батьків, щоб вони без нагляду не відпускали на водойми свої малолітніх дітей, – каже Василь Козак.

Цього року на водоймах Тернопільщини загинуло п’ятеро дітей.

Джерело: ТВ-4

Вам також може сподобатися