Громадськість Тернопільщини забракувала обласну програму боротьби з корупцією

66В Україні – критична ситуація з корупцією. За всесвітнім рейтингом по сприйнятті корупції знаходимося поруч з Угандою. А Світовий банк прирівнює річну суму хабарів у нашій державі до двомісячного торгового обороту країни. Чому ж навіть після переломних подій Майдану люди «дають» і «беруть» і як цьому протистояти, обговорювали в Тернополі до Дня боротьби з корупцією.

У світовому рейтингу Україна стала одним з корупційних лідерів

Через рік після революції Гідності Україна все ще залишається однією з найкорумпованіших країн у світі. Такого висновку дійшли фахівці міжнародної громадської організації по боротьбі з корупцією Transparency International. Щорічно організація складає рейтинг держав за індексом сприйняття корупції. У нинішньому рейтингу Україна займає 142 сходинку зі 174 можливих. Такі показники свідчать, що давати і брати хабарі для українців стало звичним і прийнятним явищем.

Минулоріч наша держава була на 144-му місці, тож за рік покращити показники вдалося тільки на два пункти. Як одна з найкорумпованіших держав, Україна опинилася на одному щаблі з Угандою і Коморськими островами.

Боротьбу з корупцією на Тернопільщині обговорили на громадсько-депутатському слуханні в облдержадміністрації. Депутати обласної ради, представники правоохоронних органів, духовенства та громадськості на чолі із заступником голови ОДА Леонідом Бицюрою оцінили, як протягом року виконувалася обласна програма по боротьбі з корупцією.

Проект антикорупційної програми розробили два роки тому, ухвалили у листопаді 2013-го.

Коштів на реалізацію програми не дали

Про її виконання і досягнуті результати прозвітував  начальник сектору з питань запобігання та виявлення корупції Тернопільської ОДА Борис Довгий.

За його словами, упродовж 9 місяців цього року складено 92 протоколи про корупційні діяння, за їх результатами суд притягнув до відповідальності 72 особи – усіх покарали штрафами. Також сектор провів перевірки 79 декларацій про доходи та 299 розпорядчих документів, провели 53 співбесіди з кандидатами на посади державних службовців антихабарницького змісту.

– На фінансування заходів програми у 2014 році передбачено виділення коштів з обласного бюджету в сумі 83 тисячі гривень. Кошти на передбачені заходи реалізації програми не виділялися, – зауважив Борис Довгий.

За словами посадовця, причинами хабарництва в Україні є: низька зарплата службовців, забюрократизована система прийняття рішень і процедур, стереотипи про те, що за послуги потрібно «віддячити», закритість державних органів від впливу громадськості і відсутність реального механізму контролю за їх діяльністю. Згідно з опитуваннями, люди вважають, що найбільше корупція поширена у державній владі, судах, політичних партіях, правоохоронних органах, прокуратурі, медицині, вищій освіті. Навіть для реалізації своїх законних прав громадяни змушені вдаватися до хабарництва.

Тіньова економіка зрівнялася з офіційною

Понад 6 відсотків від середньорічного доходу українські підприємці витрачають на хабарі посадовим особам. А експерти Світового банку оцінюють річну суму хабарів в Україні на рівні двомісячного торгового обороту країни. Частка тіньової економіки в Україні практично зрівнялася з офіційною і складає 45-60 відсотків.

– Корупція в державі поширена у всіх сферах, вона набула системного характеру і створює реальну загрозу національній безпеці та демократичному розвитку, – підсумував шокуючу статистику пан Довгий.

При розгляді антикорупційної програми у представників громадськості виникло багато запитань. По-перше, ряд завдань із програми не виконано зовсім. Наприклад, всі окремі структурні підрозділи ОДА повинні були відкрити свої сайти і наповнювати їх інформацією. Однак ряд департаментів досі не мають своїх сайтів. Це одне з найпростіших завдань, але його не реалізували. По-друге, присутні громадські активісти і представники бізнесу поставили під сумнів практичну ефективність і дієвість програми. Тож для створення нової антикорупційної програми на 2015 рік ОДА дала два тижні, щоб всі бажаючі могли внести пропозиції щодо її вдосконалення. Після цього відбудеться ще одна «антикорупційна» зустріч.

Людей цікавить, звідки у політиків мільйонні статки

Чимало запитань у громадськості виникло до представників контролюючих органів – прокуратури, міліції, СБУ. Одне з гострих питань – чому ряд посадовців живуть зі статками, які аж ніяк не збігаються з їхніми зарплатами? Також запитували, чому не покарані посадовці, які в минулому розкрадали бюджет? Відповіді були різними. Силові органи зауважують, що зловживання важко довести, а без конкретних фактів звинувачувати осіб не можуть. Причиною неплідної роботи, як кажуть, стає недостатня кількість повноважень (потрібні зміни на законодавчому рівні) та пасивність громадян, які не хочуть заявляти про факти вимагання хабара.

– Проблема держави у тому, що правоохоронна система не тільки не захищає інтересів держави, а й сприяє корупції. Без її прикриття не могли б працювати корупційні схеми, які вже фактично роз’їли нашу державу, – зазначив голова ради Тернопільського громадського формування з охорони громадського порядку «Самооборона Тернопільщини» Юрій Моргун. – Тому громадськість має у певних аспектах контролювати роботу правоохоронних органів і мати інформацію, хто є  реальними власниками підприємств, бізнесу. Ми вже багато років боремося за те, щоб майнові й фінансові статки чиновників, політичних діячів, які формують вертикаль влади, були відомі суспільству. Звісно, ми не проти багатих людей, але хочемо, щоб правоохоронна система оцінила статки наших службовців і винесла відповідні до закону вердикти, хто може сидіти в кабінеті, а хто має сидіти за ґратами. Що ще потрібно правоохоронцям, щоб вони побачили мільйонні статки українських політиків?

За корупцію відповідатимемо і перед людьми, і перед Богом

Присутній на слуханні архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор Писик наголосив, що Святе Писання засуджує хабарництво. Він зауважив проблему: люди слухають у церкві настанови, але, виходячи за її межі, не застосовують почуте у своєму житті. Дехто вважає, що церква має застаріле бачення, далеке від реальності сьогодення. Однак, нехтуючи у повсякденному житті біблійними істинами, ми шкодимо і собі, і суспільству, і державі.

– Ми, як церква, в міру наших можливостей готові долучитися до боротьби з корупцією. Однак і держава, і суспільство повинні допомогти людині не зробити цього гріха: мова йде і про виховання, і про справедливе покарання, якого часто немає, – заявив архієпископ.

Нестор Писик залишив усім присутнім на пам’ять вірш зі Святого Письма: «Підкуп беруть у тебе, щоб кров проливати, лихву та відсотки береш ти й ошукуєш утиском ближніх своїх. А Мене ти забуваєш, говорить Господь Бог… І ось сплеснув Я руками Своїми за твою кривду, яку ти робила, та за кровопролиття твої, що були в тебе. Чи встоїть твоє серце, чи будуть міцні твої руки на ті дні, що Я буду з тобою чинити? Я, Господь, говорив це й зробив!».

Священнослужитель наголосив, що за хабарництво віруючі нестимуть не лише церковні покарання, а й відповідатимуть перед Богом.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися