У шумських ласощах знайшли сальмонелу

otravlenieТернополянка Олена разом із 11-річним сином в лікарні з минулого тижня. В медзаклад хлопчика поклало… улюблене тістечко. З його мамою ми спілкуємося по телефону – адже перебувають вони в інфекційному відділенні, куди відвідувачам вхід закритий.

ОЛЕНА, постраждала від тістечок:

«У вівторок після обіду верталися з дитиною додому, і біля 18 школи купили улюблене тістечко, «Рафаелло», ми його завжди купляємо. От, купили це тістечко, на пополам його з’їли, прийшли додому. І вночі, в 5 ранку, почалася рвота в дитини, піднялась температура, і понос».

Отруєння, розповідає Олена, спочатку намагалися лікувати вдома. Однак, коли зрозуміли, що покращення майже нема – звернулися за допомогою до медиків.

ОЛЕНА, постраждала від тістечок:

«Вже в п’ятницю, без температури, правда, потрапили в лікарню, бо в дитини почалося зневоднення, видно було, що він дуже хворий. Діарея не припинялась, і ми звернулися до швидкої допомоги».

На отруєння тістечками шумського виробника, розповідають в обласній санепідслужбі, поскаржилося чимало людей. Так, станом на ранок 22-го грудня  до медиків звернулося 66 осіб. З них – двадцятеро дітей. Найбільше постраждало мешканців обласного центру. Втім, серед хворих також люди з Тернопільського, Підволочиського, Кременецького, Шумського, Ланівецького, Зборівського та Теребовлянського районів. У всіх підозрюють зараження  сальмонелою.

МАРІЯ ПАВЕЛЬЄВА, начальник відділу епідеміології ГУ Держсанепідслужби в області:

«Лабораторно підтверджений діагноз на сьогодні є у 16 хворих. Це виділено збудник інфекції SalmonellaEnteritidis. В кондитерських виробах з торгівельної мережі також виділено збудник SalmonellaEnteritidis. І, відповідно, вже на сьогодні припинено дію фактора передачі. Тобто, на вимогу Держсанепідслужби виробник припинив виготовлення кондитерських виробів з 18.12.2014 року».

Як саме сальмонела потрапила у випічку, каже Марія Павельєва, наразі з’ясовують. Разом з тим, епідеміологи застерігають: сальмонельоз – захворювання небезпечне. А самолікування може дати полегшення лише ненадовго. Тому при перших симптомах отруєння в Держсанепідслужбі радять не ризикувати і одразу ж звертатися до медиків.

Джерело: ІНТБ

Вам також може сподобатися