Як економити сімейний бюджет?

03Ціни продовжують рости немов на дріжджах. Чи не кожного дня на прилавках нас підстерігають неприємні сюрпризи: те подорожчало на гривню, інше – на п’ять… Зарплати ж з місця ніяк зрушуватися не хочуть. От і виходить, що за свій дохід можна дозволити собі вже значно менше.  Після того, як Прем’єр-міністр поставив країні завдання «вижити», сподівання на найближче покращення життя  стали майже утопічними. Як же тернополянам з нашими найнижчими зарплатами і безробіттям справитися з черговою кризою? Відповідь напрошується очевидна – ще більше економити.

За покупками йдіть ситими і зі списком

«Затягнути паски» тоді, коли і без того обходишся необхідним, не легко. Спробуємо виокремити кілька порад, які хоч якось допоможуть зберегти копійку в сімейному бюджеті.

За статистикою, близько половини своїх доходів домогосподарства Тернопільщини витрачають на продукти харчування. Ціни на продукти та безалкогольні напої за січень-жовтень, як свідчить статистика, зросли на 19,2%. За листопад-грудень, припускаємо, цей відсоток значно зріс. Серед рекордсменів подорожчання – фрукти, птиця, м’ясо, риба, олія.

Мало хто може дозволити собі делікатеси, тож економити доводиться не лише на смаколиках за забаганкою, а й на звичайних продуктах повсякденного меню.

Багатьом уже відомі поради щодо того, як купувати продукти, але якщо їх не застосовувати на практиці, результату не буде. Гарний варіант, якщо господиня складає меню на декілька днів, щоб воно було і збалансованим, й економним. Адже якщо придумувати, що сьогодні зготувати, прямо в магазині, є більша ймовірність того, що покупки будуть не збалансованими. Важлива порада – йти в магазин зі списком, адже в супермаркетах, наприклад, необхідні товари викладають подалі від входу. Щоб дійти до хліба, треба пройти повз стелажі з чіпсами, солодощами, апетитними ковбасами, тож список допоможе зорієнтуватися у продовольчому царстві. За продуктами не слід іти, якщо ви голодні. Найкращим варіантом для покупок у супермаркеті є ситий чоловік зі списком.

Купуйте оптом, об’єднуючись із друзями

Звісно, купують продовольство і на ринку, тут є більше можливостей зекономити і вибрати товар, який найбільше вам підходить, плюс можна поторгуватися. Крупи, цукор, олію, побутову хімію, предмети гігієни – усі товари, які можуть довго зберігатися, можна закупляти на гуртовнях. Щоб отримати більшу знижку, треба об’єднатися з друзями і закупити товарів на дві-три сім’ї. Вибираючи товар, не поспішайте купувати те, що більш розрекламоване. Адже реклама входить у ціну продукту і аж ніяк не гарантує, що його якість вища, ніж у менш відомого аналога.

Якщо треба зекономити, доведеться мінімізувати харчування в ресторанах чи кафе, а піцу, наприклад, готувати вдома. Те ж стосується й обідів на роботі – якщо з грошима туго, на допомогу прийде пайок з дому.

Купуючи одяг і взуття, орієнтуйтеся не на бренд, а на якість. Українські виробники останніми роками радують споживача якісним одягом з натуральних матеріалів, добротним фабричним взуттям. Принцип «тільки б дешевше» не підходить для взуття та одягу, адже якісну, хай і дорожчу річ можна носити кілька сезонів. Питання в іншому: щоб марно не переплачувати за товар, якість якого не відповідає ціні.

Любителі мас-маркетів просто зобов’язані слідкувати за знижками й акціями, які пропонують торгові мережі. Часто можна зустріти знижки на другу і третю пару взуття в одному чеку. Об’єднавшись із друзями, придбаєте кожному по черевиках зі значною знижкою.

З інтернет-покупками слід бути обережними

Уникнути великих націнок можна, купуючи речі в інтернет-магазинах. Головне – брати на перевірених сайтах, щоб не бути ошуканими. Для покупок слід заводити окрему банківську картку і бути пильними, щоб не потрапити у лапи шахраїв, які останнім часом значно активізувалися на просторах мережі.

Економити на непродовольчих товарах можна, купуючи товар не в сезон. Наприклад, лижі – навесні, а купальник – восени. Вибір буде меншим, зате ціна значно приємніша.

Стокові магазини і секонд-хенди сьогодні теж пропонують якісні фірмові товари. Частина з них нові, частина – вживані, чи купувати те, що хтось уже носив, – справа кожного. У таких магазинах можна підібрати не лише одяг, а й товари для дому, посуд, аксесуари.

Менше світла і води – повніший гаманець

Заощаджувати гроші доводиться і на комунальних послугах, адже платежі зросли рекордно. Економія води, електрики, тепла – питання не лише фінансове, а й екологічне. Справедливості ради, треба визнати, що українці не звикли ощадливо ставитися до тієї ж води. Тоді як в багатьох країнах Європи ощадливість ресурсів стала нормою життя.

Щоб споживати менше води, перевірте, чи не протікають крани. Фахівці радять  виключати струмінь води, коли намилюєте голову чи чистите зуби. Схоже і з миттям посуду: все намилили тобі сполоснули. На це піде значно менше води, ніж якби кожну тарілку ополіскувати під струменем окремо. Деякі господарі встановлюють на крани міксерну насадку, вона змішує повітря з водою, економлячи останню. Доречним у заощадженні води буде швидкий душ.

Економлячи електрику, включайте пральну машину лише тоді, коли барабан повністю заповнений, холодильник відсуньте подалі від батарей, комп’ютер і телевізор замість сплячого режиму, виключайте повністю. Адже «на пульті» телевізор продовжує працювати, споживаючи електрику. Заощадити кілька десятків гривень на місяць можна і на транспорті. По можливості, замість маршрутки, сідайте у тролейбус. Незначні, на перший погляд, кроки допоможуть зменшити стрес для сімейного бюджету.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися