Система оповіщення населення Тернопільщини при загрозі виникнення надзвичайної ситуації готова до використання

opoveshenie-naselenijaУ разі виникнення надзвичайної ситуації 40% населення Тернопільщини може бути оповіщене за 5 хвилин, протягом 30 хвилин – понад 90% населення області.

Про це повідомив заступник начальника відділу оповіщення, інформаційного забезпечення та організаційних заходів цивільного захисту управління цивільного захисту облдержадміністрації Анатолій Крук під час засідання міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 31 січня.

«У разі необхідності оповіщення населення здійснюється дистанційно за допомогою електросирен, вуличних гучномовців, радіотрансляційних вузлів та радіоточок проводового мовлення, – зазначив Анатолій Дмитрович. – Система оповіщення Тернопільщини  охоплює мережу телефонного зв`язку (в області діє 79 міських АТС і 479 сільських АТС), мережу проводової радіотрансляції( 130 радіотрансляційних вузлів , 46260  радіототочок). Радіофікація підведена до  338 населених пунктів, більше 700 населених пунктів  на сьогоднішній день без проводового радіоз`в’язку. Відсоток  радіофікації  в області –  38, 4%. На жаль, поступово йде тенденція до зменшення кількості радіоточок, населення поступово відмовляється від проводового радіо».

За словами Анатолія Крука, на Тернопільщині працює 51 електросирена, підключена до системи централізованого оповіщення, 30 з них  – у Тернополі. Всі електросирени справні.

Заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра доручив учасникам засідання запропонувати альтернативні шляхи оповіщення населення, пов`язані з новими технічними можливостями, щоб у разі необхідності оперативно поширювати повідомлення про можливу загрозу на всю територію області.

«На Тернопільщині діє режим підвищеної готовності, тому зараз посилена увага – до систем оповіщення населення, – зауважив заступник. – Вони мають бути у належному стані. Також пропоную звернути увагу на системи оповіщення у районах. Ми повинні бути готовими до будь-якого розвитку сценарію. Адже, як відомо, краще запобігти, ніж ліквідувати».

Вам також може сподобатися