Трагедія у батальйоні “Збруч”

20150207_0003Командир батальйону «Збруч», його заступники, сержанти і солдати розповіли тернопільським журналістам про трагедію, яка сталася у батальйоні у ніч на перше лютого.

– В загальному місці розташування одного з підрозділів батальйону виникла пожежа, – каже Ігор Ларін, командир батальйону “Збруч”. – Вогнище виникло не з вини нашого особового складу. Причина пожежі і винуватці пожежі зараз встановлюються слідством. Попередньо, той, хто винен, 5 лютого був затриманий, я читав постанову суду про його затримання. Це військовослужбовець іншої частини. Загинуло шість наших військовослужбовців, у лікарнях і госпіталі перебуває ще десять, один із них в тяжкому стані. Причина смерті військовослужбовців офіційно і юридично засвідчена у відповідних документах. Ми постійно спілкуємось з представниками військової прокуратури, військової служби правопорядку, слідчими. На сьогодні ми впевнені, що слідство буде об’єктивним і незаангажованим.  Ніяких зниклих безвісти не було – це брехня, відверта провокаційна брехня. У бушлатах наших солдат не було ніяких гранат, ніяких саморобних буржуйок, були буржуйки стандартного зразка, не було складу з боєприпасами, як про це пишуть – це брехня. Були певні умови чому ми не змогли врятувати загиблих. Ведеться слідство, всі фактори, які спричинили трагедію будуть розглянуті. В 2.40 мені командир роти подзвонив, і я чув що там відбувалося, о 5-ій ранку ми вже були на місці трагедії. Одразу знайшли 2 тіла. На восьму ранку було знайдено ще кілька тіл, і близько 11 ми знайшли всіх. Загиблих опізнали по жетонах, документах, зброї. Окрім одного, якого опізнали по татуюванню на грудній клітці. Був проведений ретельний аналіз подій, які відбувалися, опитані всі були. Ми разом намагалися встановити послідовність подій – де, хто, кого бачив, ще до приїзду працівників прокуратури. Пожежники, які прибули на місце, не змогли працювати, тому що станом на 7 ранку ще рвалися патрони, ще падали фрагменти даху. Практично вся інформація, яка є в ЗМІ, вона не з перших рук.

Один із солдатів, який був свідком всього, що відбувалося, зазначає, що це підпал. Частина особового складу «Збруча» приїхала на заміну іншої військової частина, яка там провела вже три місяці. У місці розташування на той момент ще залишилося 10 військовослужбовців іншої частини, які ремонтували несправну техніку. І через  одного із них, за словами рядового, і спалахнула пожежа.

– Військовослужбовець, який здійснив підпал був неадекватною людиною, і хвилин за 20-25 до пожежі, з його боку пролунали постріли, – розповідає Роман Слободян, рядовий. – Він наставляв автомат на військовослужбовця нашої частини. У нього відібрали цей автомат, він пішов в палатку і вернувся з іншим автоматом. Ми маємо бути готові до будь-якої ситуації, яка може скластися, але у нас ніколи не було ситуації, щоб брат на брата наставляв автомат. Адекватна людина не може заряджений автомат направити на іншу людину, за секунду почав стріляти. Коли йому вибили автомат, він дав чергу, і деякі військові від цього прокинулися. Якоюсь мірою ці постріли врятували багато життів. Коли йому вже «дали по голові», і забрали автомат, хлопці з його частини забрали його до намету. Всі розійшлися. Пройшло кілька хвилин, і їхня палатка загорілася. Коли я вийшов зі своєї палатки, і побачив, що горить палатка, то повернувся будити своїх товаришів, потім почав гасити палатку, задимлення було вище пояса. Дим осідав зверху, був дуже їдкий. Далі почали рватися боєприпаси у палатці, яка перша загорілася.

Командир батальйону Ігор Ларін зазначив, що всі військові намети згоріли приблизно за три хвилини, оскільки один згорає дуже швидко за 12-40 секунд, причому немає значення чи він на відкритій місцевості чи у приміщенні.

– Спалахнув один намет і послідовно полум’я перекинулось на решта наметів, і боєкомплект у першому наметі почав детонувати дуже швидко, коли тільки купол згорів і вогонь опускався вниз, – пояснив Ігор Ларін. – Палатка, яка загорілася першою, стояла навпроти входу. Що там детонувало – це питання, на яке дасть відповідь слідство. Полум’я розповсюджувалося від входу, і військовослужбовцям психологічно важко було бігти у напрямку, де було джерело загорання, і де була стрілянина від детонування боєкомплекту.

На запитання хто ставив намети, і чи був план евакуації комбат дав таку відповідь:

– А з окопу є план евакуації, з бліндажа, танку? Ми знаходимося там в бойових умовах.

Начальник штабу батальйону «Збруч», майор Володимир Кузяк розповів, що при військовослужбовцях був тільки боєкомплект в розгрузці в кількості 120 боєприпасів, якщо це автомат Калашнікова, а решта боєприпасів перебували у спеціально створених місцях, гранат не було, і інших вибухових речовин, які могли спричинити вибух теж не було. А від термічної дії полум’я детонували ті боєприпаси, які були при військовослужбовцях. Він також зазначив, що під час огляду експертом, випаровування легкозаймистих рідин в наметах, де був особовий склад батальйону, не виявили, тобто бензину там не було. Випари бензину газоаналізатор зафіксував у наметі звідки почалося загоряння.

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися