«Завдяки волонтерам і благодійникам тернопільські міліціонери їдуть на схід у повному обмундируванні», – Олег Ляхович

251515Увага громадських активістів краю до матеріального забезпечення тернопільської міліції цілком логічна й закономірна. Та й керівництво обласного управління не раз заявляло, що готове до відкритого діалогу у всіх питаннях, зокрема, що стосується звітності про витрати коштів й іншої допомоги, яка надходить від громадян. Цю тему обговорили під час чат-конференції із заступником начальника обласного управління міліції Олегом Ляховичем.

– Олеже Михайловичу, ті страшні події, що огорнули нашу державу рік тому і досі тривають, не обійшли стороною тернопільську міліцію. Була в нас і «ніч гніву», згодом, ще до оголошення антитерористичної операції, перший зведений загін правоохоронців краю поїхав нести службу на схід, практично з нуля в управлінні почали формувати новий спецбатальйон міліції «Тернопіль», досі більше сотні міліціонерів-добровольців щоденно ризикують життям в зоні АТО. Наскільки тернопільська міліція була готовою до таких подій.

– Гадаю, до цього не був готовий ніхто. Та зібрали сили, вміння, скоординували дії і почали крок за кроком вирішувати проблеми та негаразди. Одразу хочу зазначити, без розуміння та підтримки громадськості краю загалом, волонтерів, благодійників, підприємців зокрема, ми б не впоралися.

Тільки вдумайтеся у цифру – понад шість з половиною мільйонів гривень – це збитки, яких ми зазнали в так звану «ніч гніву». Спалені два адміністративні приміщення : міськвідділ та обласне управління. Хоч не до тла, але зі значними втратами оргтехніки, документації, інвентарю та інших матеріальних цінностей. Знищені та пошкоджені службові автомобілі, зі складів було викрадено зброю, бронежилети, каски та інше майно. Відновити все й одразу не було жодних можливостей. А події тільки набирали обертів. Під час перших заворушень на сході ми змогли обмундирувати і забезпечити усім необхідним зведений загін з двадцяти трьох добровольців. Зазначу, що жоден з правоохоронців тоді не поїхав без засобів захисту, хоча їх катастрофічно не вистачало – на сто осіб особового складу було лише двадцять п’ять бронежилетів.

– Як виходили з ситуації в подальшому, адже з червня з числа не тільки діючих міліціонерів, а й новобранців спецбатальйону «Тернопіль» щомісяця в зону АТО відбувало більше сотні добровольців.

– Завдяки волонтерам, благодійникам, підприємцям і звичайним небайдужим людям, які простягнули руку допомоги у найкритичніший для нас період. Люди допомагали у придбанні всього, що потрібно було для несення служби в зоні АТО: від продуктів харчування і засобів гігієни до форменого одягу та засобів захисту. Надходили благодійні кошти і на рахунок фонду «Правопорядок». Загалом, на сьогоднішній день це 258 тисяч гривень з яких витрачено 106 тисяч. Про кожну копійку ми звітуємо перед Громадською радою, що діє при обласному управлінні внутрішніх справ. Найбільше з цих коштів було витрачено на придбання пасажирського автобуса, яким ми тепер відвозимо і привозимо наших добровольців зі сходу – це 74 тисячі гривень, а також на придбання паливно-мастильних матеріалів. Загальна вартість придбаного транспортного засобу – 234 тисячі. Решту витрат взяло на себе Міністерство внутрішніх справ.

Під час перших ротацій довелося витрачати по 56 тисяч гривень на оренду транспортних засобів та паливно-мастильні матеріали. Далі витрати трохи зменшилися, бо один з орендаторів – приватний підприємець Анатолій Нечипорук надав нам у безоплатне користування автобус. Згодом ми прийняли рішення викупити цей транспортний засіб для потреб спецбатальйону «Тернопіль». Але проблема вирішилася частково, бо орендуємо ще один автобус, адже кожна ротація – це не менше ста добровольців. Актуально і гостро стоїть питання з паливно-мастильними матеріалами. Десять тонн пального – це те, що ми витратили, а кожного разу потрібно заправляти не лише автобуси, а й службові транспортні автомобілі, якими користуються наші працівники в зоні АТО. Бо їдуть на схід не лише добровольці зведеного загону, а й додаткові ротації співробітників по напрямках службової діяльності: слідчі, оперативники.

– На допомогу органів державної влади розраховуєте?

– До жовтня минулого року державних грошей практично не надходило. Пішла на зустріч обласна рада. За рахунок коштів програми, прийнятої депутатами, а це – триста тисяч гривень, було придбано паливно-мастильні матеріали, формений одяг та інші необхідні речі. Посильну допомогу надавали міська влада, деякі районні адміністрації. Уже з середини осені минулого року допомога почала надходити з МВС. Весь особовий склад був повністю забезпечений зимовою формою одягу, взуттям та іншим спорядженням. Отримуємо кошти на харчування добровольців.
На сьогодні, слава Богу, гострої потреби у чомусь, окрім паливно-мастильних матеріалів, не маємо. Навпаки, маючи з надлишком зимові теплі речі, придбані благодійниками, продукти харчування, ділимося цим з волонтерськими організаціями, інтернатами. Приміром, активісту волонтерського центру Тарасу Білану передали для потреб бійців АТО зимовий одяг: куртки, светри, а також ковдри. Теребовлянському будинку-інтернату та Мельнице-Подільському дитячому будинку відвезли продукти харчування.

Вам також може сподобатися