Що потрібно знати тернопільським військовозобов’язаним про повістки?

voenkomatu-5Отримання довідок з військкоматів для перетину кордону України чи меж адміністративних областей – є справжня нісенітниця та один із способів вибивання грошей.

Окрім того, це буде чергове місце, де накопичуватимуться черги та витрачатиметься час. Люди замість того, аби заробляти гроші, витрачатимуть свій час.

Про це в інтерв’ю ”Громадському радіо” розповіла адвокатка Ксенія Проконова.

Довідки на виїзд за кордон

“На сьогоднішній день жодних “дозволяючих” довідок та документів отримувати не потрібно. На кордоні жодних проблем виникати не повинно і за моїми даними, вони й не виникають”, – розповідає адвокат.

Вона каже, що для юристів, дана заява була бомбою уповільненого часу. Вони очікували, що буде прецедент: когось не випустять, не продадуть білет, коли попросять довідку. Аби такий прецедент стався, його можна було би використовувати для подальших оскаржень.

“Останнім часом робиться багато заяв, за якими нічого не стоїть. Ані правової бази, ані погоджень. Робляться якісь заяви “а ля гроші, помічені НБУ”, – каже вона.

Повістка поштою

За словами Проконової, повістка – це така страшна річ, якої всі бояться у будь-якому провадженні, навіть у кримінальному. Чомусь вважається, що це небезпечна річ, яку брати не варто. Навідміну від кримінального процесу, повістки, про які ми нині говоримо, вони регулюються громадянським законодавством. Згідно із громадянським законодавством, дана повістка має бути вручена “під запис”.

“Були дуже дикі розмови про те, що будуть якісь усні повістки, повістки, які вручатимуться двірникові, а він передаватиме їх за призначенням. Це нонсенс”, – каже вона.

З повісткою можна робити все, що завгодно: кинути до поштової скриньки, покласти під двері, наклеїти, розмалювати. Це папірець, з яким можна робити все. Інше питання – чи будуть якісь наслідки. Кинута до поштової скриньки – вона нічим не відрізняється від реклами чи газети. Не буде жодної відповідальності, якщо людина не з’явилася. Бо не вважається, що людині її вручили.

“Більше того, ні для кого не секрет, що дуже поширена внутрішня міграція. У Києві мешкає величезна кількість призовників, які нині мають отримувати повістки у своїх містах і селах”, – розповідає вона.

Хто такий призовник?

За словами Проконової, нині призиваються ті, в кого є військові спеціальності. Призовник – це той, хто підлягає призиву. Вони мають отримати повістку “під розпис”, з’явитися до військкомату, пройти медичну комісію, підтвердити свою військову спеціальність. Після цього їх зафіксують у черзі та повідомлять, куди вони мають відправитися.

Наслідки неявки

Ухилення – це коли є доведений момент сповіщення, а особа не з’явилася та не дала про себе знати.

“Не далі як сьогодні до мене звернувся молодий хлопець, який насправді не має можливості відповісти на цю повістку. Його дружина перебуває у лікарні із важким онкологічним захворюванням. Він в офіційному декреті із маленькою дитиною. Тим не менше, до консультації юриста він вважав, що достатнім буде просто не з’явитися. Ні. Ми направили письмому відповідь і надали всю необхідну інформацію. Він і надалі отримуватиме повістки, але у ділі уже є відмітки, що він не міг фізично”, – розповідає адвокат.
Джерело: Like

Вам також може сподобатися