Шокова терапія для тернопільських водіїв

1393590110_benzinУ вівторок, 10 лютого, літр бензину вітчизняного виробництва подавали за 17-17,3 гривень. А на заправках з імпортними нафтопродуктами – літр пального коштує вже 18,15-18,65 гривень.

За словами працівників АЗС, останнє підвищення – на 50 копійок за літр – відбулося 8 лютого. Бензин подорожчав відразу після різкого стрибка валют, який відбувся у п’ятницю, 6 лютого – коли за долар просили 26 гривень.

Останні кілька тижнів бензин дорожчав поступово. За словами експертів, навряд чи пальне дешевшатиме найближчим часом. Навіть, не зважаючи на те, що ціни на нафту продовжують знижуватися.

Чому впродовж кількох місяців поспіль нафта у світі дешевшає, а бензин в Україні дорожчає?

Сергій КУЮН, експерт ринку нафтопродуктів:

– Основним фактором ціноутворення нафтопродуктів відіграє валюта. 85 відсотків ми завозимо з-за кордону, тому відповідно розраховуємося валютою – доларами і євро. Тому все залежить від курсу. Плюс існує в нашій країні ще й акцизний збір на паливо. Відтак, 90 відсотків вартості бензину є валютна складова. І якщо нафта подешевшала на 40 відсотків, то курс долара виріс більше, ніж у два рази. На сьогодні наші внутрішні проблеми і ситуація з гривнею пересилюють здешевлення нафти.

Джерело: 0352

Вам також може сподобатися