“Сухішвілі” станцював у Тернополі гопак

HssnBdMwA8-460x345Національний балет Грузії «Сухішвілі» вже завоював любов місцевої публіки. На жаль, минулоріч концерт колективу у Тернополі відмінили у зв’язку з революційною ситуацією в Україні. Зате 5 лютого «Сухішвілі» виступили на сцені «Березолю» так, що цей перформанс став незабутнім для кожного глядача, адже у програму увійшли тільки кращі номери за 70 років існування колективу.

Попри порівняно високу вартість квитків (від 190 грн) у залі практично не залишилося вільних місць. «Сухішвілі» недарма називають «восьмим чудом світу», «ураганом на сцені» та «коштовним фольклорним каменем в класичному ограновуванні».

Артистам вдалося безроздільно заволодіти увагою гостей, щойно піднялася завіса. Тернополяни були зачаровані магією танцю, що руйнує закони гравітації. Стрункі грузинки пливли над сценою, а гарячі «джигіти» виконували карколомні стрибки із котячою грацією, всі па давалися танцівникам з легкістю та невагомістю! Другий же номер розпочався військовим маршем, коли шеренга артистів урочисто винесла синьо-жовтий стяг, зірвавши у публіки шквал аплодисментів.

У ансамблі «Сухішвілі» фольклорність і традиції зливаються в натхненне мистецтво, відтак кожна постановка розкриває певну грань грузинської культури: весільний обряд, братання, заручини тощо. Відтворили у Тернополі і знаменитий танець із шаблями, а що зброя – не бутафорська, стало зрозуміло, як тільки до стелі почали злітати іскри, а ножі зі свистом і точністю один за одним встромляли у підлогу!

Двохгодинна вистава перервалася антрактом, під час якого гостей частували знаменитим грузинським вином і пропонували придбати привезені із сонячного Сокартвело (самоназва Грузії) кинджали.

Другий акт розпочався із… гопака! Артисти змінили свої кушаки і чохи на шаровари та сорочки, а на головах у дівчат розцвіли українські віночки з барвистими стрічками. Багатство костюмів та масштабність постановки (на сцену одночасно виходило 100 артистів!) варте окремого компліменту. Перформенс не був би таким гармонійним та завершеним без майстерної гри прекрасних грузинських музикантів, котра переносила всіх в уяві на Кавказ, до берегів древньої Колхіди.

На поклін до тернополян у фіналі вийшли онуки легендарних засновників ансамблю, їх тезки, – Ніно та Іліко Сухішвілі. Місцева публіка не шкодували долонь для аплодисментів і кілька хвилин скандувала артистам «Молодці»!

Джерело: Тернопільська липа

 

Вам також може сподобатися