Тернополяни платять за тепло, якого не отримують

batareja-1024px-1024px0 Мешканці 14-ти квартир будинку на вул. Над ставом обурені тим, що мають платити не тепло, якого не отримують. У жеку говорять – проблема зникне, як в останній квартирі встановлять індивідуальне опалення, а доти платити мусять. Юристи радять позиватись до суду

Мешканці триповерхівки, що на вул. Над ставом, 6, обурені. Бо платять за тепло, якого не отримують.

Третій рік люди оббивають пороги різних установ та листуються з комунальниками і чиновниками різних рівнів. У відповідь отримують лише відписки та завірення, що за тепло таки платити мусять. Хоча у роз’ясненні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, куди звертались тернополяни, пояснили: платити мають за тепло, якщо більше однієї (!) квартири отримують комунальне тепло.

Нас просто не чують! –  з відчаєм говорить мешканка квартири №11 будинку, що на вул. Над ставом, 6, Олександра Журавльова. – Чому ми маємо платити за теплопостачання, якого не отримуємо? На наше прохання «Тернопільтеплокомуненерго» навіть батарею відрізало у під’їзді. То за що ми платимо щомісяця?

Батарей нема, а платять

Коли ми зустрілись з жінкою, вона видала стос паперів – документів і листів з печатками до чиновників різного рівня. Серед них і те, що назбиралось від жовтня минулого року, коли до рахунків мешканців почали «доплюсовувати» оплату за тепло, якого люди не отримують.

Батареї у під’їзді немає, залишились тільки труби, які ведуть тепло у квартиру №8, ьо ця квартира єдина, що користується централізованим теплопостачанням, – показала жінка. – Виходить, нам нараховують оплату за труби, які нам не потрібні. Тільки – зайвий клопіт. Скажімо, як не дай Бог щось станеться. Кому дзвонити? Кого кликати? Хто отримує ці гроші? Теплокомуненерго чи жек?

Жінка каже, вже три роки цю інформацію намагаються донести до комунальників – і до жеку звертались, і до міськради. У відповідь людям присилають папери і роз’яснення з посиланням на постанову Кабміну. Мовляв, платити вони мусять, бо це є спільна власність.

Ми звернулись до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, – каже пані Олександра. – Нам пояснили – власникам квартир належать на правах спільної сумісної власності приміщення загального користування та обладнання, яке обслуговує більше однієї (!) квартири. Про це йдеться у ст. 382 Цивільного кодексу України. У нас обслуговує одну. Так за що ми платимо?

Рахунки приходять справно і кожна з 14-ти квартир оплачує за тепло, якого не отримує. Сума, яку додали до квартплати – невелика. І залежить від площі помешкання. Але за рік набігає чимало. І, скажімо, пенсіонерам недодане тепло оплачувати важко.

Має субсидії, тому вигідно

Ми звертались до сусідки, аби встановила індивідуальне опалення, тим паче, як залишити старі батареї і труби – обійдеться в мізер, тільки придбати котел, – бідкаються сусіди. – Міськгаз пропонував безкоштовно встановити лічильник, в кого є колонки. Але сусідка відмовляється. Зараз вона має субсидії, і їй так добре. А ми мусимо платити більше через її труби.

Коли підписували договір з жеком, тарифікація за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж теплопостачання вартувала 0 грн 00 коп. Невдовзі за цю послугу почали брати по 13, 5 коп за 1 кв. м. Але, обурюються мешканці, їх навіть про це не попередили. А це є порушенням.

Проблема зникне, як в останній квартирі буде індоплалення

Проблема у вищезгаданому будинку виникла тому, що мешканці усіх квартир встановили індивідуальне опалення, і лише у одній залишилося централізоване, пояснив директор ПП “Східний масив” Михайло Дереворіз.

Постачання тепла до вказаного будинку здійснюється внутрішньобудинковою системою, яку потрібно обслуговувати, – каже пан Михайло. – Тому, повинні оплачувати за цю послугу всі мешканці будинку.

Відповідно до ст. 382 Цивільного Кодексу України, навіть якщо одна квартира у багатоквартирному будинку користується централізованим опаленням, мешканці оплачують за утримання внутрішньобудинкових систем, оскільки вони вони є їх співвласниками.
– Цілком зрозуміло, що мешканці, у квартирах яких встановлене індивідуальне опалення, не бажають здійснювати оплату за обслуговування мереж, – каже Михайло Дереворіз. – Для того, щоб звільнити мешканців від оплати за обслуговування внутрібудинкових мереж, а це – 13,5 коп. за м2, потрібно від’єднати будинок від централізованого теплопостачання. Цей варіант не задовільняє власників квартири, які не мають змоги встановили собі індивідуальне опалення.
Для розв’язання ситуації, яка склалася, голові ОСББ «Рідний дім» запропоновано підписати договір, згідно з яким усю відповідальність за наслідки, у випадку виникнення аварійної ситуації, воно взяло б на себе. Але від голови ОСББ «Рідний дім», кажуть у ПП «Східний масив», згоди вони поки що не отримали.

У міськраді кажуть – платити мусять

В управлінні ЖКГ міськради запевняють, що власники приватизованого житла в багатоквартирних будинках є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання. А тому повинні брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до частки у майні будинку.

Відповідно до статті 382 Цивільного кодексу України власникам квартир у багатоквартирному житловому будинку належить на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами квартири, – пояснила начальник фінансово-бухгалтерського відділу управління ЖКГ міськради Надія Кравець. – А також споруди будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

При цьому ст. 322 Цивільного кодексу передбачено, що власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором, або законом.
Водночас Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду» також передбачено, що власники приватизованого житла в багатоквартирних будинках є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання, а тому повинні брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до частки у майні будинку.
– Відповідно рішення виконкому від 28 вересня 2011 р № 1603 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і на інші житлово-комунальні послуги», нараховується плата і сьогодні, – каже Надія Кравець.
Розрахунки тарифів розроблені на основі «Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».
У перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій включено технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем централізованого опалення та гарячого водопостачання.
– Нарахування плати за обслуговування внутрішньобудинкових мереж систем централізованого опалення до 1 липня 2014 року було передбачено в тарифах за послуги з централізованого опалення, – каже Надія Кравець. – А з 1липня, коли вступила в дію Постанова Нацкомісії, що здійснює Державне регулювання у сфері комунальних послуг,  було виключено послугу з утримання внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення. Вказана послуга нараховується серед послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. І її вартість з податками становить 14,3 коп. за 1 кв. м загальної площі квартири.

Коментар

Василь КОГУТ, (58 р.), адвокат:

Якщо на місцевому рівні нічого вирішити не можуть, мешканцям треба позиватись до суду. Варто найняти професійного адвоката, який у суді допоможе аргументувати позовні вимоги з посиланням на діюче законодавство. Врешті остаточне слово в подібних спорах – лише за судом. Та й таке рішення можна згодом оскаржити в судах вищої інстанції.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися