На Тернопільщині один підсніжник може коштувати 62 гривні

1Щороку із середини лютого у місті Тернополі та у районних центрах області надзвичайно великих обсягів набуває торгівля первоцвітами – ранньоквітучими весняними рослинами.

Важливо розуміти, що всі підсніжники, шафран Гейфеля, сон–трава, проліски, цикламени та інші види ранньоквітучих рослин занесених до Червоної книги України, вже знаходяться на межі повного знищення, тож не важливо, звідки їх привезли! Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у незначних за площею місцезростаннях і до повного виродження а потім і вимирання популяції. Дуже часто первоцвіти знищуються з підземними частинами, що призводить до фізичного зникнення їх в місцях природного поширення.

Тому щороку з метою збереження та запобігання знищенню у природніх умовах та незаконній торгівлі ранньоквітучими рослинами та рослинами занесеними до Червоної книги України Держекоінспекція у Тернопільській області, на виконання розпорядження Державної екологічної інспекції України, з середини лютого розпочинає проведення операції «Первоцвіт», яка полягає у проведенні рейдів в місцях зростання рослин та місцях торгівлі, з метою попередження та виявлення порушень. До акції, на підставі узгодженого плану спільних дій, залучаються працівники міліції та обласного управління лісового та мисливського господарства. В межах своєї компетенції цю роботу будуть проводити органи державної влади та місцевого самоврядування на місцях.

Слід звернути увагу, що вважається порушенням не тільки вилучення рослин з природного середовища та продаж, але й придбання рослин, та карається накладенням штрафу від 153 до 408 грн., а крім того, у випадках вилучення рослин з природного середовища, ще і відшкодування збитків за кожну знищену рослину (збитки за одну зірвану рослину підсніжника складає 62 грн.)

“Закликаємо всіх небайдужих до навколишнього середовища громадян приєднатися до державної операції «Первоцвіт», проявити екологічну та громадянську свідомість – не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів заради збереження унікальної природи нашого краю”, – зазначають у Держекоінспекції.

Джерело: За Збучем

Вам також може сподобатися