З лютого зросла вартість харчування дітей у дитсадках Тернополя

thumb_60938_news_mЗ початку лютого вартість харчування дітей у дитсадках Тернополя зросла. Якщо вже кілька років поспіль три прийоми їжі для дошкільнят коштували 12 гривень, то тепер малюків харчуватимуть на 15. Збільшилась і частка оплати за їжу батьками. В міському управлінні освіти переконують, що такі міри необхідні, щоб забезпечити малечі збалансоване поживне харчування, адже ціни на продукти ростуть мов на дріжджах. Тому подорожчання меню допоможе наблизити харчування малечі до рекомендованих норм.

Батьки платитимуть не половину, а 60%

З 2 лютого батьки платитимуть вже не 50% вартості харчування, а 60%. 40% на себе бере міський бюджет. За триразове харчування дитини у садовій групі батьки сплачуватимуть 9 гривень, держава – 6 – усього 15 (раніше було 12 грн.). В ясельних  групах норми харчування менші, відповідно батьки сплачуватимуть 7,50 грн., а щоденне меню коштуватиме 12,5 грн. (раніше було 10 грн.).

– За три роки суттєво піднялися ціни на харчування, тому ставало дедалі важче досягнути рекомендованих для дитини норм. Щоб харчування було збалансованим і якісним, ми змушені піднімати вартість меню. Відповідно до моніторингу цін на продукти, вартість меню, яке повністю б задовольняло норми, становитиме близько 25 гривень. Це надто великі гроші як для держави, так і для самих батьків. Виходить, що ми не встигаємо за ростом цін, тому, щоб максимально наблизити харчування діток до такого, яке передбачене нормативами, підняти плату було необхідно, – пояснює заступник начальника управління освіти і науки з фінансових питань ТМР Олена Пельвецька.

В інших регіонах ситуація схожа. Більшість обласних центрів, як і Тернопіль, перейшли на схему 60 на 40 відсотків, у деяких частка батьків в оплаті зросла ще більше – усе залежить від того, скільки грошей виділяється з місцевого бюджету.

Безкоштовні сніданки для учнів початкових класів шкіл з лютого також відмінили. Натомість збільшили вартість сніданку для дітей пільгових категорій – з 5 гривень у минулому році до 8 тепер. Такі школярі харчуватимуться безкоштовно.

З чого складається меню дошкільняти?

Чим же харчуються діти у тернопільських садочках? Малюків годують тричі на день, є й групи, які перебувають у дитсадку цілодобово, вони їдять чотири рази. До стандартних сніданку, обіду й вечері додається ще й підвечірок.

В Україні є спеціальні норми харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, розроблені Міністерством охорони здоров’я. У них прописано, скільки яких продуктів має спожити дитина у день. Норми різні для малюків з ясельних груп (від 1 до 3 років) та садових (3-6 років).

Так дитина у садовій групі має з’їсти за день 80 г пшеничного і 40 г житнього хліба, 190 г картоплі, півяйця, 21 г вершкового масла, 230 г овочів, 100 г фруктів, 100 г м’яса чи м’ясопродуктів, 45 г риби, 2 г меду, 10 г сметани, 45 г кисломолочного сиру. У переліку є й інші продукти. В сумі дитя має отримати за три прийоми їжі 1874 кКал, 68,1 г білків, 71,1 г жирів, 239,2 г вуглеводів.

Зрозуміло, що в один день усі перелічені продукти дитині не дають, їх розподіляють по меню. До прикладу, денна норма риби для дитини – 50 г, отже, за п’ять днів малюк має з’їсти 250 г цього продукту – виходить по 83 г в день за три дні.

– На кожні два тижні ми складаємо перспективне меню, яке затверджують у санстанції. Страви не повинні повторюватися упродовж десяти днів, – каже старша медсестра дошкільного закладу №2 Емілія Дмитерко. – Меню кожного сезону має свої особливості. Влітку ми додаємо ще один прийом їжі після обіду – соки і свіжі сезонні фрукти, тож дещо зростає і плата на цю пору – на 10%.

«Газировок» і морозива дітлахам не дають

– Ми намагаємося давати вихованцям більше вітчизняних фруктів, адже вчені довели, що найкорисніші для людини ті фрукти й овочі, які ростуть у рідній місцевості. Також у садочку випікають булочки, пиріжки, пончики. Скарг на харчування від батьків не було, так само як і на підвищення оплати – усі розуміють, яка ситуація і які високі зараз ціни на продукти, – зазначає завідуюча дитзакладом Надія Безкоровайна.

Деяких продуктів до дитячого меню не включають взагалі – ті, які не рекомендує санстанція. Зараз уникають сардельок, ковбас, не дають малечі кондитерських виробів з кремом, грибів, морозива, солодких газованих напоїв, яєць та м’яса водоплаваючої птиці, зельців, низькосортних м’ясних виробів та інше.

Якщо в якомусь садочку в партії продуктів виявили невідповідність нормам, інші садочки теж повертають товар постачальнику. Домовляються про поставку харчів на тендерах. На сьогодні в Тернополі уже провели тендери, на закупку основних продуктів підписали договори, на інші підписуватимуть упродовж двох тижнів. Якщо у зв’язку з тендером деяких продуктів у їдальнях садочків немає, їх замінюють іншими.

Зараз деякі норми продуктів для дітей держава зменшила, наприклад на молоко, яке діти переважно не випивали. Якщо у малюка алергія на якийсь продукт, меню для нього коректують, кажуть у садочку, однак такі випадки не часті.

Дітей учасників АТО годуватимуть безкоштовно

Є категорії дітей, які мають пільги на харчування. Безкоштовно харчуватися можуть діти-інваліди, сироти, позбавлені батьківського піклування, також вихованці тих сімей, дохід яких не досягає прожиткового мінімуму.

Тільки 50% за їжу можуть платити батьки-інваліди 1 та 2 груп, батьки напівсиріт, а також якщо в сім’ї троє і більше дітей до 18 років (до 23 років, якщо дитина здобуває освіту на денній формі у навчальному закладі).

Учні шкіл теж мають право на безкоштовне харчування, причому не лише у початкових класах. Окрім пільгових категорій, безплатно їдять діти, які займаються у спеціалізованих спортивних класах (футболісти з 30-ї і 13-ї шкіл), діти-чорнобильці та вихованці спецшколи для дітей з особливими потребами, що на вул. Сахарова.

Також у Тернополі безкоштовно харчуватимуть дітей учасників АТО. У садочках – за бюджетний кошт, а у школах – за домовленістю з підприємцями, які займаються організацією харчування, за їх рахунок.

menu-v-sadochku

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися