Не повідомляти реквізити своїх банківських карток закликають міліціонери

04Повіривши псевдобанківським працівникам «Приватбанку», двоє жителів Тернополя втратили гроші з платіжних карток. З одного рахунку зняли 500 гривень, а з іншого – 1300.

Те, що з її кредитної картки зникли гроші, 33-річна терноплянка виявила лише через місяць. Жінка хотіла оплатити кредит і побачила, що з її «електронного гаманця» зняли 1300 гривень. Пропажу грошей з рахунку потерпіла пов’язала із телефонним дзвінком, який надійшов напередодні від нібито співробітника «Приватбанку».

Співрозмовник, представившись працівником служби безпеки фінустанови, переконував жінку, що вона ризикує втратити кошти у зв’язку з кібератакою невідомих осіб. Таким чином иходій дізнався у тернополянки номер картки та інші персональні дані і зняв з кредитки гроші.

Схожа неприємність спіткала 32-річного жителя обласного центру. З його рахунку зняли півтисячі гривень. Чоловік міг втратити значно більше, але він вчасно розпізнав шахрайську схему та заблокував картку. Як пригадує потерпілий, до нього теж зателефонували нібито з «Приватбанку» та повідомили, що з рахунку намагаються незаконно зняти кошти. Зовмисникам знову вдалося вивідали банківські реквізити платіжної картки.

За фактами шахрайств міліціонери відкрили кримінальні провадження. Правоохоронці розшукують зловмисників.

Міліціонери знову і знову застерігають жителів області від шахраїв та наголошують нікому за жодних обставин не повідомляте реквізити своїх банківських карток. Пам’ятайте, що це конфіденційна інформація. Працівники фінустанов ніколи не будуть запитувати в телефонному режимі персональні дані клієнтів.

Дослухайтеся до порад правоохоронців, дотримуючись яких, ви не потрапити у тенета шахраїв та збережете свої кошти:

– ні в якому разі не розголошуйте нікому термін дії картки (4 цифри біля номеру картки наприклад 09/17), CVV-код (3 цифри на звороті картки зазвичай нанесені на полі для підпису після цифр);

– не передавайте платіжну картку для використання іншими особами, у тому числі родичами;

– установіть добовий ліміт на зняття коштів;

– час від часу перевіряйте стан коштів на рахунку;

– якщо ви сумніваєтеся, чи дійсно вам дзвонить справжній співробітник – запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не по телефону.

І, насамкінець, обов’язково розкажіть про такий вид шахрайства усім своїм рідним та знайомим. Чим більше люди будуть поінформовані, тим менше вони будуть потрапляти у тенета пройдисвітів.

Коли ж з вами сталася біда, негайно телефонуйте до міліції за телефонами у Тернополі (0352) 27-12-30, 27-12-58 або 102.Ваше оперативне звернення допоможе зберегти ваші кошти та встановити особу шахрая.

Вам також може сподобатися