Що можна і що не можна їсти тернополянам у Великий піст?

img16Великий піст готує людину до свята Пасхи. Він триває 40 з невеликим днів, так як саме такий час, за Біблією, постив Ісус у пустелі. Це найсуворіший піст і триває він цього року з 23 лютого по 11 квітня.

Диявол спокушав його всіма можливими способами, але він не віддався спокусі і вистояв. Месія своїм постом почав шлях до нашого спасіння. У православній церкві пост так і називається — Чотиридесятниця. Люди приєднуються до Христа, шанують його і очищаються внутрішньо.

Останні сім днів означають останні дні життя Ісуса на землі, а також його страждання і смерть.

Великий піст насправді дуже строгий, тому якщо ти подумуєш постити, будь готовою до жорстких обмежень у їжі і напоях. Особливо строгі перший і останній тижні.

Дотримуватися його корисно не тільки глибоко релігійним людям, але й тим, хто просто хоче очистити й оздоровити свій організм.

І церква, і лікарі в один голос повторюють, що поститися можна всім здоровим людям, у тому числі дітям старше 7 років (але час від часу дитині потрібно давати рибу, молочні продукти і яйця).

Від суворого посту звільняються вагітні та жінки, що годують грудьми, люди похилого віку і важкохворі (виразковою хворобою та взагалі хроніки із захворюваннями травної системи, діабетики, онкохворі, люди з порушеннями імунного статусу). А також церква дозволяє не поститися тим, хто займається важкою фізичною працею, і тим, хто через обставини, що склалися, сам не може забезпечити себе відповідною їжею (військовослужбовцям, ув’язненим, мандрівникам).

ЩО НЕ МОЖНА ЇСТИ ПІД ЧАС ПОСТУ

– М’ясо.

– Рибу.

– Яйця.

– Молоко, молочні та кисломолочні продукти.

– Білий хліб і випічку.

– Цукерки.

– Рослинну олію (дозволена тільки по вихідним у невеликій кількості).

– Заборонено пити алкоголь і курити тютюн, від кави теж варто відмовитися.

ПРОДУКТИ, ЯКІ МОЖНА ЇСТИ В ПІСТ

– Каші на воді (без вершкового масла та молока).

– Чорний бездріжджовий хліб.

– Овочі.

– Фрукти й сухофрукти.

– Гриби.

– Бобові, горіхи, насіння.

– Мед, варення, джеми.

– Солоні й мариновані овочі, квашену капусту.

– Киселі, компоти із сухофруктів, кваси та чай.

Що з усього цього можна приготувати? Насправді, у вас дуже великий вибір. Не вірите – запитайте у вегетаріанців. Ваше щоденне меню можуть складати:

– Супи. Без м’ясного навару можна приготувати традиційний борщ, зелений та кислий борщ, гороховий і будь-який овочевий суп.

– Каші. Як заправлення можна використовувати грибний, овочевий або томатний соуси, спеції та приправи, а також варення, фрукти, ягоди, горіхи й мед.

– Овочеві пюре. Прикрасити їх також можна тушкованими або вареними грибами, солоними або маринованими овочами та будь-якими салатами.

– Салати. Фруктові можна заправляти медом або сиропами, а овочеві – яблучним оцтом або лимонним соком, рослинною олією (вона дозволена по вихідних).

Рибу можна їсти в Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та у Вербну неділю (в 2015 році — 5 квітня). У Лазареву суботу (в 2015 році — 4 квітня) дозволяється рибна ікра. У страсну п’ятницю (в 2015 році — 10 квітня) не можна їсти до виносу плащаниці.

Пам’ятай, що починаючи Великий піст, потрібно протриматися до кінця.

Вам також може сподобатися