Для тернопільських призовників повністю відмінили відстрочку для продовження професійної діяльності

001Тернополяни, яким виповнилося 26 та 27 років, тепер також служитимуть строковиками. Відстрочки від армії вже не матимуть ні фермери, ні випускники ПТУ, які хочуть займатися професійною діяльністю, ні вчителі та лікарі, які працюють у місті.

Нагадаємо, 17 лютого Президент України підписав Указ «Про здійснення призову на строкову військову службу».

Про зміни у новому законодавстві, які стосуються призову громадян на строкову військову службу розповів начальник відділу комплектування та призову, заступник міського комісара, підполковник Олег Денисюк.
До слова, призов у 2015 році в Україні триватиме в період – квітень-травень і жовтень-листопад.
Основні тези Олега Денисюка:
– По-перше, за новим законом призов здійснюється, як в мирний так і в воєнний час, тоді як раніше було – лише в мирний час. Відтак, паралельно з питанням про мобілізацію людських і транспортних ресурсів буде здійснюватися призов на строкову військову службу громадян чоловічої статі, які в період призову досягнуть та досягнули 18-річного віку та до 27 років. Тож через зміни в законодавстві призивний вік сьогодні 18-27 років.

– Хочу донести зміни, які відбулися в статті 117, яка передбачає надання відстрочок призовникам. Раніше відстрочку мали особи, які здійснювали піклування чи доглядали непрацездатних батьків. Після зміни це можливо лише при умові офіційного працевлаштування призовника.

– Ще одна зміна – повністю відмінене надання відстрочки для продовження професійної діяльності . В старому законодавстві особи, які закінчили ПТУ мали право на один рік відстрочити службу у зв’язку з професійною діяльністю. Зараз це відмінили. Відповідно, всі хто закінчив ПТУ, йдуть служити в армію.

– Взагалі зникла із законодавства так звана фермерська діяльність. В старому законодавстві для ведення фермерсько-господарської діяльності надавалася відстрочка призовнику терміном на три роки. Зараз її немає взагалі. Також кандидати у народні депутати позбулися цього права на відстрочку, депутати місцевих рад – як сільських та міських. Також педагоги, які раніше працювали у міській місцевості користувалися правом на відстрочку, тепер це стосується лише тих, які працюють у сільській місцевості. Це саме і з лікарями.

– Як поновити на військовому обліку осіб, які досягнули 26-27 років? Адже раніше служили лише до 25 років. Зараз тривають заходи щодо осіб, які досягнули 25-річного віку. Їх запрошують військові комісаріати з пропозицією поновитися на військовому обліку. І до речі, згідно вказівки Міністра оборони і Президента,  особи призвані на строкову військову службу не будуть йти на комплектування частин і підрозділів, які  приймають участь в зоні АТО.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися