Корумпованість тернопільської освіти починається з дитячого садочку?

1348046616-random9188-19_09_12Щоб готувати антикорупціонерів завтрашнього дня, школи вже сьогодні повинні бути вільними від корупції.

На цьому наголосив заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Бицюра час чергового засідання робочої групи, яка працює над проектом  обласної Програми запобігання і протидії корупції на 2015-2016 роки.

«В Україні проблема корумпованості освіти стоїть надзвичайно гостро. Я переконаний корупція в секторі освіти має найбільш руйнівні наслідки для країни, адже вона змалечку привчає людину до недоброчесної суспільної норми, що корумпованість освіти починається з дитячого садочку, коли вирішується питання зарахування дитини. Набуває свого розвитку вона під час шкільних років, адже 10-15% «благодійних внесків» йдуть саме до чужої кишені. І найбільший масштаб корупція має у вищих навчальних закладах, де часто неофіційно існує повний прейскурант вартості екзаменів та заліків. Найгірше в цій ситуації те, що талановиті діти не можуть реалізувати своє право на навчання», – сказав Леонід Бицюра.

Водночас дивно, що маючи такі факти, заступник голови ОДА не звернувся з ними в правоохоронні органи, аби корупціонерів викрили і покарали по закону.

Водночас директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Любомир Крупа під час засідання зазначив, щодо у поширенні корупції винні і самі люди.

«Коли молода людина збирається вступити до вузу, її батьки гарячково починають думати, кому б дати хабара. Люди самі, добровільно хочуть віддати гроші за одержання гарантії вступу своєї дитини до вузу. Тому тут варто говорити про те, що самі громадяни мають усвідомлювати, який ганебним є явище корупції та які наслідки за собою тягне», – зауважив Крупа.

 

Вам також може сподобатися