На Тернопільщині вироблятимуть біопаливо з сої

3У селі Дзвиняч (Тернопільська область) запустили у роботу завод з переробки бобів сої на макуху та олію.

З однієї тонни сої підприємство “Рентком Тернопіль”, яке організувало нове виробництво на базі збанкрутілого комбікормового заводу, отримує 850 кг макухи, яка йде на корм птиці, свиням та худобі, і 150 кг олії, яка є незамінним компонентом при виробництві фарб та біопалива.

Нині введена у експлуатацію лінія харківського виробництва дозволяє переробляти щодоби до 20 тонн сої. Одну виробничу лінію обслуговує кілька операторів, які стежать за роботою вузлів і температурою –  вона не повинна перевищувати 120 градусів, інакше соя горітиме. Згідно з технологією, на усунення несправностей відводиться 10 хвилин, але поки що виробництво у Дзвинячі не зупинялося.

До кінця 2015 року “Рентком Тернопіль” планує запустити у роботу ще три подібні лінії, збільшивши потужності заводу з переробки сої до 100 тонн на добу. Близькість розташування сировинної бази – у Чернівецькій області ця олійна культура вирощується на значних площах – дозволить безперебійно завантажувати виробництво увесь рік та суттєво мінімізувати фінансові витрати на транспортування сої. Зокрема, завод вже домовився про поставки соєвих бобів з аграріями Кіцманського, Заставнівського і Кельменецького районів.

Примітно, що з 2003 по 2013 рік виробничі потужності з переробки сої в Україні зросли у  8,1 рази – до 1,3 млн тонн. До того ж у два рази збільшилася і кількість переробників — із 100 підприємств у 2003 році до 200 – у 2013-му. Як результат, до вирощування сої теж зріс інтерес. У 2013 році кількість українських господарств, які вирощували соєві боби, у порівнянні з 2003 роком збільшилася у 3,2 рази — до 7,77 тисячі.

На даний момент український уряд розглядає можливість скасування ліцензування у торгівлі рідким паливом з біомаси і біогазу.

Джерело: ecotown.com.ua

Вам також може сподобатися